Franse overheid maakt 1,2 miljard euro extra vrij ter ondersteuning van La French Tech

Dit extra steunplan bestaat met name uit een bedrag van 500 miljoen euro om pogingen tot overname van startups door Amerikaanse of Chinese grote bedrijven tegen te gaan. Het toont ook het belang aan dat de regering hecht aan technologische soevereiniteit.

De coronaviruscrisis heeft de cashflow van Amerikaanse en Chinese techreuzen verder versterkt, wat hen een ideale positie oplevert om wereldwijd veelbelovende startups te kopen. Frankrijk probeert hiermee technologieën te beschermen die als ‘van nationaal belang’ worden beschouwd. Bruno Le Maire, de minister van Economische Zaken, verzekert startups hen te helpen: “We zullen niet accepteren dat de digitale reuzen hun boodschappen in Frankrijk komen doen onder startups die het moeilijk hebben.”

De minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Digitale Zaken, Cédric O, die de vertegenwoordigers van de sector toespraken tijdens een voorbereidende vergadering willen hiermee een sterk signaal afgeven. Daarom presenteren ze vrijdag een nieuw ondersteuningsplan voor French Tech van bijna 1,2 miljard euro, grotendeels gefinancierd door het investeringsprogramma voor de toekomst (PIA).

Dit plan is onderverdeeld in verschillende tranches, waarvan de belangrijkste de oprichting is van een investeringsfonds dat mogelijke overnametransacties wil tegengaan door de oprichters van startups en investeerders een liquiditeitsoptie aan te bieden. Bercy legt dus 500 miljoen euro op tafel, waarvan 150 miljoen deze zomer beschikbaar zal zijn, via een financieel instrument dat zal worden beheerd door bpifrance. Hiermee zullen startups worden beschermd, met name op het gebied van gezondheid, quantum technology, AI of cybersecurity.

Een ander pakket maatregelen om de cashflow van startups te versterken versterkt dit plan met 495 miljoen euro. Dit plan betekent de verdubbeling van de French Tech Bridge, een systeem van belegging in converteerbare obligaties dat van 80 naar 160 miljoen euro gaat, en de creatie van een enveloppe van 100 miljoen euro om bedrijven te helpen die niet kunnen profiteren van de door de staat gegarandeerde lening (PGE) omdat ze zich nog in de onderzoeksfase bevinden. 120 miljoen euro wordt aan het totaal toegevoegd via een extra bijdrage aan het in 2017 gecreëerde Major Innovation Support Program (PSIM), evenals 115 miljoen voor bestaande innovatieprogramma’s.

Lees meer: https://www.lesechos.fr/tech-medias/hightech/letat-debloque-12-milliard-deuros-supplementaires-pour-soutenir-la-french-tech-1208441

Bron: Les Echos, 4 Juni 2020