44% van de Franse wetenschappelijk onderzoekers is van plan een startup op te richten

Bijna de helft van de onderzoekers in Frankrijk is van plan een startup op te richten. Het gebrek aan kennis van de sector en de angst voor (tekort aan) financiering zijn de belangrijkste obstakels die zijn opgemerkt door PhDTalent en Bpifrance, die afgelopen maart 1.700 onderzoekers over de kwestie interviewden.

Bij hun carrièrekeuze overweegt 44% van de onderzoekers de mogelijkheid om een ​​startup op te richten om hun werk te verbeteren, volgens een onderzoek dat op 28 mei 2020 werd gepubliceerd. Dit onderzoek werd afgelopen maart uitgevoerd door PhDTalent en Bpifrance met 1.700 onderzoekers. Note; de lockdown begon op 17 maart in Frankrijk en lijkt voorlopig in ieder geval niet alle wetenschappers van ondernemerschap te hebben afgeschrikt.

De meerderheid (57%) benadrukt dat dit voortkomt uit de wens om een ​​maatschappelijke impact te hebben. Deze ‘impact’-startups, die een positieve uitwerking op de samenleving of het klimaat willen hebben en die dit centraal stellen in hun economisch model, hebben de wind in de zeilen. De regering kreeg bij de aankondiging van de French Tech 120-criteria zelfs kritiek omdat ze geen rekening hield met deze maatschappelijke overwegingen bij de keuze onder startups, omdat alleen economische criteria werden gebruikt.

Maar waarom beginnen ze dan niet? Bpifrance streeft naar een verdubbeling van het aantal startende onderzoekers tegen 2023 als onderdeel van het Deep Tech Plan. Om dit te bereiken, is het echter nog steeds nodig om te weten wat deze mensen er nu van weerhoudt om de sprong te wagen.

Angst voor financiering

Het financiële aspect is een bron van zorg voor deze onderzoekers, of het nu gaat om persoonlijk risico of financiering van de startup. De studie toont echter ook een gebrek aan informatie over de financieringsmechanismen aan, aangezien 74% van de respondenten de belangrijkste financieringsmechanismen niet kent. Bovendien is 66% van de respondenten niet in staat spontaan de huidige mogelijkheden op te noemen.

Een deel van de obstakels kan worden weggenomen door training, of het nu gaat om het bewustzijn van het financierende ecosysteem, incubators en accelerators, of alle organisaties die hen tijdens hun ontwikkeling kunnen helpen.

Bron: Usine Digitale, 28 Mei 2020