APRR, concessiehouder van een deel van het Franse snelwegennet, neemt oplaadkaart KiWhi Pass Solution over

Kaart voor 56.000 oplaadpunten
KiWhi Pass Solution, een oplaadkaart voor elektrische auto’s die gedurende meerdere jaren door EasyTrip (dochteronderneming van Egis) is ontwikkeld, is onlangs overgenomen door APRR, de concessiehouder van met name de Franse autoroute A6. De oplaadkaart biedt aan particulieren en het bedrijfsleven toegang tot meer dan 56.000 oplaadpunten binnen een Europees netwerk dat voortdurend in ontwikkeling is. De oplaadpunten die toegankelijk zijn met de kaart, zijn te vinden in Frankrijk, Nederland, Ierland, België, Duitsland en Italië. Het aantal gebruikers van de oplaadkaart zal snel worden uitgebreid dankzij de banden die het bedrijf heeft met verschillende spelers in de auto-industrie. De oplaadkaart is bijvoorbeeld geselecteerd door Hyundai, Kia, Mitsubishi, Smart, Volkswagen… die de kaart aanbieden aan hun klanten bij de aankoop van een elektrische voertuig. KiWhi Pass Solution biedt twee formules waaronder een jaarkaart voor € 19 waarmee de klant zijn voertuig kan opladen voor een bedrag van € 0,70.

KiWhi

Elektromobiliteit
Met deze investering breidt APRR het aanbod van zijn diensten die gericht zijn op elektromobiliteit verder uit. De eerste stap hierin was de lancering in 2012 van een plan om het APRR- en AREA-netwerk uit te rusten met oplaadpalen. Er zijn nu 55 snellaadpalen geïnstalleerd, d.w.z. “ongeveer één snellaadpaal om de 50 km op het traject Parijs-Lyon”, aldus APRR. Sinds januari 2020 zijn 22 verzorgingsplaatsen uitgerust met oplaadpalen met een zeer hoog vermogen. Daarnaast biedt de concessiehouder via zijn aanbod Balade Electrici-t, dat bestaat uit een tijdelijke korting op de abonnementskosten voor de tolbadge, bescheiden kortingen aan gebruikers van elektrische auto’s.

71.000 nieuwe laadpunten in 18 maanden?
Volgens AVERE-France staan er in heel Frankrijk ruim 29.000 openbare laadpunten verdeeld over meer dan 12.000 plekken. De staatssecretaris van transport, Jean-Baptiste Djebbari, hoopt dat dit aantal snel zal toenemen.

“We hebben nog steeds een rem op het gebruik van de elektrische auto: we hebben te weinig laadpalen, vooral over lange afstanden”, zei Jean-Baptiste Djebbari onlangs op BFMTV/RMC. “Ik ben ervan overtuigd dat we met een collectieve inspanning, over 100.000 laadpunten kunnen beschikken in 2021,” voegde hij hier toe.

Het is nog maar de vraag of dit ook inderdaad gaat lukken. Frankrijk heeft er 10 jaar over gedaan om de 29.000 publieke laadpunten te installeren. Daarnaast is het onduidelijk wie de laadpalen gaat betalen: de concessiehouders van de Franse snelwegen, de autofabrikanten, de Franse overheid, Europa? Met de huidige crisis die alle sectoren van de economie treft, is dit zeker meer wishful thinking dan realisme.

Bron: APRR, Bus&Car Connexion, KiWhi Pass Solution