De eerste 100% elektrische tankwagen ontworpen voor Airbus door Gaussin en Total

Gaussin, een Frans ingenieursbureau dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor het vervoer van goederen en personen, en oliegigant Total hebben aangekondigd dat ze samen werken aan de ontwikkeling van de “eerste 100% elektrische tankwagen” voor de luchtvaart.

De meeste luchthavens in Frankrijk gebruiken tankwagens voor het tanken van vliegtuigen. Een andere optie, die bijvoorbeeld door Orly en Roissy-Charles-de-Gaulle wordt toegepast, is het gebruik van een speciale wagen (dispenser) die via een slang op een hydrantput wordt aangesloten. Onder de hydrantput ligt een systeem van leidingen die onder de luchthaven door lopen naar de verschillende platforms.

Het eerste model van de elektrische tankwagen is bestemd voor het industrieterrein van Airbus in Toulouse en zal in principe eind 2020 worden geleverd. De tankwagen zal twee tanks kunnen trekken met elk 30 ton brandstof.


TotalGaussin/Total

Saft, de dochteronderneming van Total die accupakketten voor hybride en elektrische voertuigen ontwerpt en produceert, zal de lithium-ion batterijen leveren. Ze zullen volledig in Frankrijk worden ontworpen en geproduceerd in de twee productievestigingen van Saft in Nersac en Bordeaux.

Deze eerste bindende bestelling stelt Gaussin in staat om zijn aanbod op de markt van elektrische voertuigen uit te breiden. Total kan hiermee een oplossing op maat bieden voor de tankwereld. Het opent ook de weg naar een gezamenlijke ontwikkeling van een innovatief wagenpark dat specifiek gericht is op de luchtvaart. Met dit nieuwe wagenpark zet Total zich in om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen op de luchthavens die door de groep worden bevoorraad. Total, dat wereldwijd meer dan 280 luchtvaartmaatschappijen en 300 luchthavens bevoorraadt, wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn.

Bron: Actu-Environnement, L’Usine Nouvelle