Franse Sanofi werkt wereldwijd samen voor vaccins en testen tegen Covid-19 virus

Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi is de grootste private investeerder in R&D in Frankrijk. Het bedrijf heeft ruim 30 vestigingen binnen Frankrijk, goed voor 25% van al zijn werknemers wereldwijd. Het heeft de meeste vestigingen in opkomende markten, Europa en de VS. De activiteiten betreffen voor 85,5% farmacie en voor 14,5% vaccins. In het kader van de coronacrisis heeft Sanofi al vele samenwerkingsovereenkomsten gesloten, met name in Europa en in de VS.

Sanofi en Luminostics: Covid-19-thuistest via de smartphone
Zo gaat Sanofi samenwerken met de Amerikaanse startup Luminostics in Californië voor de ontwikkeling van een Covid-19 test die men zelf op zijn smartphone kan uitvoeren. De R&D werkzaamheden zijn begonnen en de toepassing zou eind 2020 in werking moeten treden mits de nodige autorisaties verkregen worden.
De jonge startup heeft ervaring met snelle thuistesten dankzij zijn adapter die eenvoudig aan een smartphone gekoppeld kan worden. De gebruiker hoeft alleen wat cellen, speeksel of bloed in het doosje te doen. De resultaten verschijnen na 5 à 30 minuten. De technologie detecteert bacteriën, virussen, hormonen, en dat allemaal dankzij de het fototoestel en de flits in de telefoon. Het werkt met lichtgevende nanomaterialen die de aanwezigheid van pathologische stoffen weergeven. Het systeem werd al eerder getest voor het herpesvirus-type 2 (VHS-2).

“Deze samenwerking zou wel eens een belangrijk moment kunnen zijn in de strijd tegen Covid-19. Iedereen kan in een paar minuten weten of hij wel of niet besmet is.”, aldus Alan Main, executive vice-president Publieksgezondheid bij Sanofi.
De test heeft een aantal voordelen : hij kan makkelijk worden uitgegeven, vergt geen enkel menselijk contact dus weinig besmettingsrisico en de test geeft snel resultaat.
Wel zijn er nog enkele vragen: ten eerste, hoe zit het met mensen zonder smartphone? 25% van de Fransen heeft geen smartphone, en dat is zelfs 44% bij mensen boven de 70 jaar.
Ten tweede: is het echt eenvoudig om zelf neuscellen af te nemen? Is er geen risico om een vals negatief of positief resultaat te krijgen als dit niet goed gebeurt?

Sanofi en GSK: vaccin tegen het Covid-19 virus
Op 14 april 2020 meldden Sanofi en het Britse GSK, twee farmaceutische grootmachten die doorgaans elkaars concurrent zijn, een letter of intent te hebben ondertekend waarin zij aangeven samen een vaccin tegen het COVID-19 virus te ontwikkelen. Sanofi en GSK combineren hun expertises om een efficiënt vaccin te ontwikkelen.

In deze samenwerking brengt Sanofi zijn Covid-19 s-eiwitantigeen in. Dit antigeen is verkregen via de recombinant-DNA-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om de genetische code van eiwitten aan het oppervlak van het virus te kopiëren en dit aan te passen op het expressieplatform van het baculovirus dat als vector dient.
GSK brengt zijn techniek in om vaccins met hulpstoffen te produceren op pandemische schaal.
Toevoegging van een hulpstof maakt het mogelijk om het aantal benodigde eiwitten per dosis te beperken en zo de productiecapaciteit te verhogen. Daarnaast versterkt een hulpstof de immuunrespons en maakt het een vaccin met de tijd duurzamer.
Sanofi en GSK verwachten in de tweede helft van 2020 te kunnen beginnen met de klinische fase 1. Als alles goed verloopt wordt in het najaar van 2021 de productie gestart. De partners hebben aangegeven met landen in de hele wereld en met internationale organisaties de discussie aan te willen gaan zodat het vaccin op internationale schaal toegankelijk wordt.

Sanofi en het Amerikaanse Translate Bio
Wereldwijd zijn vele ontwikkelingsprojecten voor vaccins gaande. Sanofi is actief in een samenwerking met het Amerikaanse biotechbedrijf Translate Bio. “Wij zijn vastbesloten om allerlei middelen te onderzoeken om deze gezondheidscrisis op te pakken, of dat nou via het testen van behandelingen is, of door vaccins te ontwikkelen met gebruikmaking van uiteenlopende technologieën”, aldus David Loew, Hoofd Sanofi Vaccins Wereldwijd, in een persbericht van 27 maart.
Sanofi’s partner, Translate Bio, ontwikkelt mRNA-technologie. Samen kijken ze dus naar een vaccin op basis van deze mRNA, of messenger-RNA, een soort genetische code die lichaamscellen duidelijk maakt welke eiwitten te produceren om zich te wapenen tegen het virus.

Amerikaanse ministerie van gezondheid en het BARDA agency
In feburari al maakte Sanofi bekend dat het samen ging werken met het Amerikaanse Ministerie van Gezondheid voor de productie van een vaccin tegen Covid-19 en in dat kader tevens met het Amerikaanse Barda agentschap (Biomedical Advanced Research and Development Authority) om de vaccinontwikkeling te versnellen.

Bronnen
Usine nouvelle, 14/4
Usine Digitale, 16 april 2020
Website Sanofi