Ondanks de crisis denken Franse startups nog niet aan ontslagen

Uit een onderzoek van het Galion-project en La French Tech blijkt dat 80% van de start-ups nog geen plannen heeft om werknemers te ontslaan. Meer dan de helft is daarentegen wel gestopt met het aannemen van nieuwe mensen.

Midden in de coronaviruscrisis, laat een onderzoek door een denktank van ondernemers (Het Galion-project) zien dat de banen die door snelgroeiende startups worden gecreëerd, voor het moment solide zijn. 80% van deze technologiebedrijven zijn niet van plan hun personeelsbestand te verminderen. Slechts 9% van hen heeft ontslagplannen geïmplementeerd, terwijl 12% van plan is dit te doen. De studie werd uitgevoerd met 144 leden van de denktank, die de meest dynamische en best gefinancierde actoren in het startup-ecosysteem vertegenwoordigen.

Recruitment tijdens de crisis

Aircall, dat een telefonie-oplossing voor bedrijven ontwikkelt, behoort tot de 11% van de startups die net zo veel mensen in dienst denkt te blijven nemen als voor de crisis was voorzien. “Vandaag hebben we 40 openstaande vacatures en we blijven werven. Vorige week hebben 7 medewerkers een aanbod van ons geaccepteerd ”, legt Sandrine Meunier uit. Dit is ook het geval met het Troops HR-platform: “Ik heb vorige week 8 mensen gerekruteerd. Dit zijn profielen waar ik al lang naar op zoek ben en die vanwege de crisis beschikbaar zijn gekomen”, aldus oprichter Emilie Legoff. Ondanks deze voorbeelden kondigde 58% van de startups aan dat ze hun nieuwe aanstelling hebben bevroren. Voor Jean-Baptiste Rudelle, oprichter van Criteo and the Galion Project, verklaart het volgende de beslissingen om weinig mensen te ontslaan. “Nieuwe mensen werven is een essentieel onderdeel van snelgroeiende startups. Door hier slim mee om te gaan, kunnen ze behoorlijk drastische kostenbesparingsplannen maken.”

artikel

Bron
Les Echos, 22 April 2020