Covid-19: Parijs stopt met het gebruik van zijn niet-drinkwaternet

In de afgelopen 24 uur zijn er sporen van het coronavirus ontdekt “in minieme hoeveelheden” in het niet-drinkwaternet van Parijs. De stad heeft dan ook besloten om het gebruik van dit water in de openbare ruimte op te schorten.

De stad Parijs beschikt over een uniek netwerk met een dubbel systeem van buizen: een voor drinkbaar en een voor niet-drinkbaar water. Dit systeem is afkomstig uit de tijd van de beroemde stadsverbeteringen van Haussmann, midden 19e eeuw. Beiden waternetten zijn volledig gescheiden. Het niet-drinkbaar water, dat bestaat uit ruw water uit de Seine en het Canal de l’Ourcq, ten noordoosten van de hoofdstad, wordt zonder zware behandeling getransporteerd en met name gebruikt voor het reinigen van de straten in Parijs, het besproeien van bepaalde parken en tuinen, het begeleiden van afvalwater naar het rioolnet en het bevoorraden van watervallen, vijvers en sloten in de Parijse bossen.

Het drinkwater voor huishoudens en openbare watertappunten is afkomstig uit grondwater en twee waterzuiveringsinstallaties. Dit water wordt constant gecontroleerd en onderworpen aan een groot aantal behandelingen waarmee alle sporen van vervuiling en virussen worden verwijderd. Volgens het drinkwaterbedrijf Eau de Paris zorgen deze behandelingen ervoor dat er geen spoor van het Covid-virus aanwezig is in het drinkwater en dat dit zonder enig risico kan worden geconsumeerd.

Bron: Localtis