Bretonse mkb NG Biotech ontwikkelde Frankrijk’s eerste snelle serologische Covid-19 test

NG Biotech ontwikkelde en startte met de productie eerste serologische test Covid-19
De Franse mkb NG Biotech in Bretagne heeft de eerste Franse snelle serologische test voor het Covid-19 virus ontwikkeld en gaat deze zeer binnenkort ook produceren. Tot nu toe was Frankrijk hiervoor afhankelijk van het buitenland.
NG Biotech werd in 2012 opgericht. Het jonge bedrijf ontwikkelde een ultrasnelle detectietest die in 15 minuten in een druppel bloed de antistoffen Igm en IgG detecteert die het lichaam produceert tegen het SARS-Cov-2 virus. De test is een kit die bestaat uit een eenvoudig doosje met een priknaald. In eerste instantie is de kit bedoeld voor het testen van het zorgpersoneel in Frankrijk.
De test heeft op 27 maart jl zijn EC-markering verkregen. Het bedrijf heeft nu een dertigtal mensen in dienst, maar het is hard op zoek naar meer werknemers.

1 miljoen steun van het ministerie van defensie
Het Agence innovation défense (AID) van het ministerie van Defensie heeft half maart een call for projects ter bestrijding van het Covid-19 virus gelanceerd waarop 1.100 voorstellen werden ingediend. Het allereerste geselecteerde project was de snelle immunologie-bloedtestkit van NG Biotech. De DGA gaat het project 1 miljoen euro financiering toekennen, om de productie van de testen op grote schaal te ondersteunen. Ook kreeg NG Biotech 250.000 euro van de regio Bretagne.

Testen in 15 minuten tegen aantrekkelijke prijs
NG Biotech, gevestigd in het Bretonse Guipry had op 31 maart de start aangekondigd van de productie van zijn snelle serologische test, waarmee in 15 minuten met een druppel bloed de aanwezigheid van antistoffen gedetecteerd kan worden. NG Biotech heeft zelfs plannen voor een tweede productieplant waarmee 2 miljoen testen per maand gemaakt kunnen worden.
De testkit zal zo’n 10 à 15 euro kosten. Vanaf juli kan het bedrijf er miljoenen van produceren, aldus Alain Calvo, directeur strategische ontwikkeling en cofounder van NG Biotech.

Tweede test in ontwikkeling
De bloedtest werd aanvankelijk ontwikkeld in samenwerking met het kennisinstituut CEA en de AP-HP (ziekenhuizen van de regio Parijs) en vervolgens gevalideerd in het kader van klinische evaluaties in verschillende ziekenhuizen en klinieken in de regio Parijs, zoals de bacteriologische dienst van het ziekenhuis Bicêtre, de virologische dienst van het ziekenhuis Paul Brousse, de spoedeisende hulp van het ziekenhuis Lariboisière, het Institut Alfred Fournier en het ziekenhuis van Parly-2.

Het Ministerie van Defensie heeft laten weten dat de 1 miljoen euro ook zullen bijdragen aan de ontwikkeling van een tweede snelle test. Deze werkt niet met bloed maar met speeksel. De financiering moet ook bijdragen aan het veiligstellen van de nationale productiecapaciteit van reactiestoffen.
Serologische testen dragen bij aan het meten van het immuniteitsgehalte van de bevolking. Dit is zeer belangrijke informatie voor de geleidelijke afbouw van de lockdown waarvan de start in Frankrijk vanaf 11 mei voorzien is.

Bronnen
Les Echos 6 april 2020
Usine Nouvelle 31 maart 2020
Fracetvinfo.fr, 8 april 2020