Franse textielsector produceert in recordtempo gezichtsmaskers

De Directie voor Bewapening (Direction générale de l’armement, DGA) van het Franse Ministerie van Defensie zoekt naar alternatieven voor FFP2 en chirurgische maskers om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Daarom worden door de Franse textielsector in een recordtempo meer maskers gemaakt.

Maskers voor dagelijks gebruik

DGA-masques-de-protection-contre-le-covid-19
DGA test gezichtsmaskerprototypes gemaakt door de Franse textielsector

In Frankrijk speelt de vraag: zal elke burger een masker moeten gaan dragen? Ondanks dat een paar weken geleden het Franse ministerie van Volksgezondheid het dragen van gezichtsmaskers niet aanraadde en zelfs niet nuttig achtte, is het advies veranderd. De nationale autoriteiten raden burgers nu aan ‘alternatieve’ maskers van stof te dragen.

Daarom moeten er nu genoeg maskers gemaakt worden voor dagelijks (niet-medisch) gebruik. Naast de vele online tutorials die uitleggen hoe je zelf een masker kan maken van bijvoorbeeld een oud t-shirt met meerdere lagen, wordt ook de Franse textielsector gevraagd mee te helpen.

Eerst prototypes testen

Sinds drie weken test de DGA, die zich specialiseert in nucleaire, radioactieve, bacteriologische en chemische risico’s, non-stop prototypes voor gezichtsmaskers afkomstig uit de Franse textielsector. De prototypes worden op mannequin-hoofden geplaatst die menselijke ademhalingsbewegingen simuleren, in een box gevuld met zoutdeeltjes. De effectiviteit van het masker voor het tegenhouden van coronavirusdeeltjes wordt getest door de dichtheid van de deeltjes in de mond en in de box te vergelijken. Er zijn twee formules getest: het eerste type masker dat bescherming biedt in 90% van de gevallen en 3 microns per kubieke meter deeltjes filtert en een tweede type dat in 70% van de gevallen bescherming biedt.

Productie tot 600.000 maskers per dag

DGA had op 19 maart al 700 prototypes binnengekregen om te testen. In de eerste week van april zijn er reeds 126 getest en konden ongeveer 45 textielbedrijven al beginnen met productie van deze niet-medische maskers. Naar verwachting zullen de komende dagen 100.000 maskers (type 1) per dag worden geproduceerd. Binnenkort kan dit worden opgeschaald naar 200.000 maskers per dag. Voor type 2 maskers kan de productie nog sneller worden uitgebreid, namelijk tot 600.000 maskers per dag.

Bronnen: Les Echos, DGA