Sociale robot Cutii voor verzorgingstehuizen in Frankrijk

De Franse start-up Careclever stelt een dertigtal sociale robots Cutii beschikbaar aan verzorgingstehuizen voor ouderen in Noord-Frankrijk. Het bedrijf wil hiermee een bijdrage leveren om tijdens de lockdown de sociale band met ouderen te onderhouden.

Cutii is een in Frankrijk ontwikkelde en geproduceerde spraakgestuurde sociale robot, die er uit ziet als een klein persoon – zonder armen – en vol zit met elektronica en kunstmatige intelligentie. De robot reageert als hij wordt geroepen en kan zich verplaatsen dankzij zijn gemotoriseerde wielen. Na het registreren van iemands gezicht, herkent Cutii deze persoon en kan hij met de buitenwereld communiceren, zoals met kinderen of kleinkinderen. Deze communicatie kan ook visueel plaatsvinden, want het hoofd van de robot bestaat uit een scherm van 13,3 inch.

Daarnaast beschikt Cutii over een luidspreker, een microfoon en kan hij zich aanpassen aan de lengte van de gebruiker. De hoogte varieert van 110 cm tot 140 cm. Voor het gebruik van Cutii is een wifi-verbinding nodig. Als de accu leeg is, keert Cutii zelfstandig terug naar het laadstation.

Cutii
Les Echos

Met Cutii kan men communiceren met familieleden, berichten sturen en ontvangen, foto’s ontvangen, opslaan en bekijken, een noodalarm naar de familie sturen, een dokter raadplegen op afstand en verschillende online-activiteiten volgen, zoals museumbezoek, koken, gymnastiek of quizzen spelen. Tijdens de lockdown wordt het online-aanbod beperkt tot vijf activiteiten, waaronder gymastiek, quizzen spelen of virtuele rondleidingen.

In 2017 won Cutii de Technology for a Better World award op de CES in Las Vegas. De start-up is begin dit jaar met de productie van de robot gestart dankzij een fondsenwerving van 1,6 miljoen euro vorig jaar.

Bron: Les Echos