Franse start up Mirakl en het Franse Ministerie van Economie zetten marktplaats op voor handgel en mondkapjes

De start up Mirakl, gespecialiseerd in het creëren van marktplaatsen, lanceerde deze week samen met de DGE (Direction Générale des Entreprises van het Ministère des l’Economie et Finances), vergelijkbaar met het DG Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de website www.stopcovid19.fr om de distributie van de meest dringende artikelen in de strijd tegen Covid-19 voor zorginstellingen te versoepelen. Om te beginnen concentreert de marktplaats zich op de hydroalcoholische handgel.

De huidige Covid19-crisis ondervindt zware hinder van het enorme gebrek aan urgente producten en artikelen zoals hydroalcoholische handgel en mondkapjes.
Om het probleem van de aanvoer van deze artikelen zo snel mogelijk op te lossen heeft het bedrijf Mirakl, specialist op het gebied van marktplaatsen, op 23 maart een speciaal platform gelanceerd in samenwerking met de DGE van het Franse ministerie van economie en financiën, stopcovid19.fr genaamd.

Veilige informatie uitwisseling

Het platform is uitsluitend toegankelijk voor medewerkers uit de gezondheidszorg en voor publieke zorginstellingen. Het heeft als doel om vraag en aanbod snel te centraliseren zodat de produkten op veilige en efficiënte manier worden aangeboden.

Inkopers kunnen 24 uur per dag zien welke leveranciers producten en artikelen in voorraad hebben, en fabrikanten kunnen de markt laten weten wat hun aanbod is, wat ze op voorraad hebben, hoeveelheden, type verpakkingen, en wat hun prijzen en leveropties zijn. Alle leveranciers, distributeurs en inkopers die op de marktplaats staan, zijn bekend bij het Ministerie van economie en financiën. Iedere deelnemer aan het platform krijgt assistentie om zijn account aan te maken.

De orders worden direct online geplaatst en worden centraal gevolgd. “Dankzij het platform worden de uitwisselingen tussen fabrikanten, distributeurs en toeleveranciers soepeler, en is het zeker dat de beschermingsmiddelen naar de zorgmedewerkers en naar de zorginstellingen gaan, een punt waarop vaak kritiek wordt geleverd in de strijd tegen Covid-19”, aldus een van de deelnemers aan het platform. In Frankrijk mogen bepaalde hulpmidddelen als mondkapjes momenteel niet aan particulieren verkocht worden.

Andere categorieën producten
De DGE heeft ook de cosmetica- en chemiesectoren benaderd voor het platform, omdat een aantal bedrijven uit die sectoren gestart is met de productie van grote hoeveelheden handgel zoals de groep LVMH (met merken als Christian Dior, Givenchy, Louis Vuitton) die de handgel gratis aanbiedt, of zoals Pernod Riacard die bepaalde ingrediënten (alcohol) ter beschikking stelt.
Mirakl heeft hiervoor in 48 uur een platform opgezet.

Het doel is dat de site stopcovid19.fr ook zo snel mogelijk andere dringend noodzakelijke artikelen gaat aanbieden zoals mondkapjes, handschoenen en kleding voor het zorgpersoneel, aldus het bedrijf.

Bron
Usine Digitale, 24 maart 2020