
Ericsson versterkt zijn research in Frankrijk
Het Zweedse telecombedrijf Ericsson kondigde onlangs de opening aan van een nieuw R&D-centrum in Frankrijk. In 2022 zullen zo’n 300 onderzoekers in de regio Parijs aan de ontwikkeling van 5G-software en -veiligheid voor Ericsson werken. Deze investering in toekomstige telecomtechnologieën in Frankrijk is onderdeel van de 4 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk die Emmanuel Macron op 21 januari tijdens zijn ‘Choose France’-meeting bekend maakte. Met de ‘Choose France’-campagne, geleid door president Macron, laat Frankrijk aan de wereld zien dat het land aantrekkelijk is en blijft voor buitenlandse investeringen. Ericsson is één van die buitenlandse investeerders. Het Zweedse bedrijf komt hiermee op hetzelfde niveau als zijn grootste concurrenten, Huawei en Nokia, die beide reeds gelijksoortige structuren hebben in Frankrijk. Ericsson heeft momenteel zo’n 15.000 ingenieurs in dienst in achttien R&D-centra in west- en midden-Europa, oftewel 60% van zijn totale onderzoekscapaciteit in de wereld.
Frankrijk is juist nu een interessante markt omdat 5G binnenkort in de commerciële uitrolfase komt en het dus van belang is om nu in de nabijheid van de telecomoperators te zitten.
Echter ook de veiling van de 5G-frequenties is slachtoffer geworden van het coronavirus, deze zou op 21 april beginnen maar is voorlopig uitgesteld tot een nog onbepaalde datum.
R&D-centrum Ericsson in Saclay
Het R&D centrum van Ericsson komt in het hart van de Franse Silicon Valley, op het Saclay-plateau, één van de grootste innovatiezones in Europa. Voor Ericsson een kans om toegang te krijgen tot een belangrijk kennisbassin en om samenwerking met universiteiten en bedrijven op te zetten.
“Wij erkennen het economisch en technologisch belang van de Franse markt en de invloed van Frankrijk binnen Europa. De kwaliteit van het Franse ecosysteem en van de key-competenties die in Frankrijk aanwezig zijn, zijn belangrijk voor sterke 5G researchactiviteiten. Dit lab gaat bijdragen aan de softwareportefeuille van Ericsson, met name op het gebied van veiligheid, voor de Franse en de Europese markt. Onze klanten in Europa kunnen hierdoor profiteren van de laatste innovaties” , aldus Fredrik Jejdling, executive vice-president en algemeen directeur van de Business Area Networks bij Ericsson.
Franse wet op keuze telecom equipment manufacturer
De keuze van de equipment manufacturer is essentieel voor de vier Franse telecomproviders Orange, Bouygues, SFR en Free. De wet die in Frankrijk in juli 2019 werd aangenomen, zorgt vooralsnog voor enige onduidelijkheid en lijkt voordeel te bieden aan de Europese spelers Nokia en Ericsson omdat de procedure voor Europese partijen minder streng is dan die voor Chinese en Amerikaanse partijen.
Het doel van deze wet is de nationale defensie- en veiligheidsbelangen te beschermen in het kader van de exploitatie van de mobiele netwerken. Zo bepaalt de wet dat er een voorafgaande autorisatie nodig is die door de Eerste Minister wordt afgegeven met betrekking tot de exploitatie van bepaalde technologieën. Dat kan software zijn of fysiek materiaal. De toestemming wordt voor acht jaar verleend. Er kan een negatief advies gegeven worden als de regering meent dat er een serieus risico bestaat voor de integriteit, de veiligheid, de beschikbaarheid of de continuïteit van het netwerk, of voor de data die over het netwerk vervoerd worden. Dit geldt tevens voor de toeleveranciers.
In de Usine Nouvelle spreekt Winston Maxwell, onderzoeksdirecteur in technologierecht bij Telecom Paris zijn twijfel uit over de mogelijke onrechtmatigheid van de Franse wet met het Europees recht dat in principe een voorafgaande autorisatie van de nationale regering voor de exploitatie van network equipment niet toelaat. “De Europese Commissie werkt wel aan een gemeenschappelijke aanpak op het gebied van veiligheid van 5G-equipment. Frankrijk kan dus verhoogde verplichtingen opleggen waar het gaat om cybersecurity en een certificatie voor equipment vereisen. Maar certificatie is niet hetzelfde als een autorisatie door de Minister President.”, aldus Winston Maxwell.
In de wet wordt noch Huawei noch de andere Chinese speler ZTE met name genoemd. Hun dossiers zullen echter vanuit een andere insteek behandeld worden dan de Europese spelers. Dat geldt overigens ook voor de Amerikaanse bedrijven Cisco, Juniper en Ciena. Er is duidelijk een zekere druk te voelen vanuit de overheid, aldus Les Echos van 31 januari 2020. Guillaume Poupart, directeur van het nationaal agentschap voor de veiligheid van informatiesystemen ANSSI liet in een interview met Les Echos weten dat er een groter risico bestaat met Chinees telecommateriaal.
Door dus voor Nokia en Ericsson te kiezen, kiest Orange er waarschijnlijk voor om mogelijke spanningen met het ANSSI te vermijden, aldus Les Echos. Free heeft in september dezelfde keuze gemaakt. In december 2019 had Ericsson 74 contracten in de wereld, meer dan Huawei (60) en Nokia (50). Maar op 20 februari 2020 liet Huawei weten dat het 91 5G-contracten in de wereld had waarvan 47 in Europa, aldus de Usine Digitale (20/2/2020).
Huawei kondigt bouw aan in Frankrijk van zijn grootste productiesite buiten China
Huawei is begonnen door aan te kondigen dat het zijn grootste Europese productiesite in Frankrijk gaat bouwen. Althans dat maakte het bedrijf op 27 februari 2020 bekend. De fabriek gaat er radio equipments voor 4G en 5G maken. Het zou Huawei’s belangrijkste productiesite buiten China zijn. In de eerste fase heeft Huawei toegezegd 200 miljoen euro te investeren. Er zouden zo’n 500 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn. Noch het moment, noch de plaats zijn vooralsnog bekend gemaakt. Ook de Franse overheid heeft de nieuwe fabriek van het Chinese bedrijf vooralsnog niet bevestigd.
Gezien de huidige sanitaire crisis zal de definitieve aankondiging naar verwachting nog enige tijd op zich laten wachten.
Huawei zelf zegt dat het niet om een charme-offensief gaat. Het bedrijf heeft nu al 1000 werknemers in dienst in vijf researchcentra in Frankrijk.
Orange kiest voor Ericsson
Na Free heeft ook Orange aangekondigd te kiezen voor de Europese bedrijven Nokia en Ericsson als equipment manufacturers. Het lijkt er op alsof er een zekere druk bestaat op de telecomproviders om Europees te kiezen, hoewel dit nergens beschreven staat.
De Franse telecomproviders menen dat ze niet 100% de vrijheid hebben om zelf hun 5G-technologiepartner te kiezen. Orange kiest voor zijn historische Europese partners omdat deze altijd kwaliteit en betrouwbaarheid hebben geleverd, aldus Orange. Maar volgens de CEO van Orange, Stéphane Richard in Le Figaro (31/1/2020) worden de telecomspelers in andere landen veel vrijer gelaten in hun keuze. In Spanje en Roemenië werkt Orange dan ook wel met Huawei samen. Ook voor SFR en Bouygues is het geen prettig idee dat Orange met zijn Europese partners verder gaat. Zij voelen zich nu alleen staan om hun keuze voor Huawei te rechtvaardigen. Inmiddels is namelijk ongeveer de helft van hun netwerken al door Huawei gebouwd.
Bronnen:
Le Monde (27 feb 2020)
Usine Digitale (13 maart 2020)
Figaro.fr (jan 2020)
L’Usine Nouvelle (jan 2020)
Ericsson.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.