Modehuizen zetten zich in voor de productie van mondkapjes

De vraag naar mondkapjes is wereldwijd ontzettend gestegen sinds de uitbraak van het Covid-19 virus. In Frankrijk bieden mode productieateliers hun hulp aan om maskers te produceren. In dit bericht een korte schets van de stand van zaken.

De Franse staatssecretaris van Economie en Financiën, Agnès Pannier-Runnachier heeft drie weken geleden een oproep gedaan aan de mode sector met de vraag welke bijdrage zij kunnen leveren aan de gezondheidssector.  De regio van West Frankrijk heeft daarop zeventig mode productiehuizen gevraagd of zij de capaciteit hebben om mondkapjes te produceren. Ook  gaf LVMH aan de oproep gehoor door onlangs aan te kondigen drie productie ateliers in te zetten om ontsmettende hand gel te produceren.

Een aantal weetjes over de modieuze mondkapjes:

Wat: anti-druppel mondkapjes (dus geen chirurgische mondkapjes), die wasbaar en herbruikbaar zijn en daarmee bijdragen aan een circulaire economie.

Voor wie: In de eerste plaats voor verplegend personeel, daarnaast voor al het werkend personeel dat in contact komt met klanten zoals mensen die werken in de distributie. De mondkapjes zijn overigens niet geschikt voor verplegend personeel dat patiënten behandelt die besmet zijn met het Covid-19 virus.

Goedkeuring: Het Franse Ministerie van Defensie is ingezet om de mondkapjes te keuren alvorens de productie te starten.

Productie: De vereniging van productiehuizen in West Frankrijk verwacht  met zo’n 1000 vrijwillige personeelsleden 500 duizend maskers per week te produceren.

Distributie: via verschillende apotheken, die de mondkapjes verder distribueren.

Productiehuis Charlieu, bekend om zijn jacquard stoffen, zegt bereid te zijn de gehele productie om te gooien en 24 uur per dag te draaien, waarmee 100 duizend maskers per week gemaakt kunnen worden. De maskers van Charlieu bestaan uit drie lagen bio-katoen of gerecycled polyester en zijn gemaakt in 3D, zonder confectie.