Franse start up Lhyfe gaat op zee groene waterstof uit windenergie produceren

Acht miljoen euro heeft de Franse start up uit Nantes Lhyfe recentelijk opgehaald om in de Vendée zijn eerste industriële productieplant van 100% groene waterstof, afkomstig van offshore windenergie, te installeren.

Lhyfe’s droom: waterstof produceren op zee
Lhyfe heeft een technologie ontwikkeld waarmee het de onregelmatigheid van windenergie kan ondervangen en daardoor groene waterstof kan produceren zonder connectie met het elektriciteitsnetwerk.

Wat Lhyfe van plan is, is uniek. Volgens de CEO Matthieu Guesné, zou Lhyfe als eerste groene waterstof produceren via een electrolyseprocédé, en dit uitsluitend uit windenergie zonder connectie met het net.

Op 16 januari kondigde het in 2017 opgerichte bedrijf aan 8 miljoen euro opgehaald te hebben bij vijf publieke en private investeerders: Noria, het Syndicat d’Energie de Vendée (SyDEV), de SA SEM Vendée Energie, Ovive (Groupe Les Saules), Ouest Croissance en Océan Participations. Dankzij een steun van 3 miljoen euro van de lokale overheden van de Vendée kan Lhyfe een demoplant bouwen van industriële schaal.

Van wind naar groene waterstof
Aan de voet van het windpark van de gemeente Bouin in de Vendée, bij Noirmoutier, gaat Lhyfe de groene waterstofproductieplant bouwen, maar ook zijn R&D-centrum, en 400 m2 kantoorruimte.
Want het doel van de industriële pilot is enerzijds om de regio van groene waterstof te voorzien voor een prijs die vergelijkbaar is met de benzineprijs, 1,5 euro per liter, en anderzijds zijn technologie te verbeteren die de onregelmatigheid van duurzame energie ondervangt.
Deze technologie gaat ook zorgen voor een nieuwe markt, namelijk die van waterstofproductie direct op zee aan de voet van de windturbines. Het voordeel hiervan is dat het veel minder kostbaar is om gas te transporteren dan stroom. En het is vooral makkelijker om op te slaan.

Onafhankelijk blijven
Zowel de transportsector als de industrie zoals de metaalindustrie hebben zeer grote behoefte aan miljoenen tonnen groene waterstof om hun CO2-emissies te verlagen. Lhyfe hoopt onafhankelijk te blijven en zelf offshore regulerende electrolysers te kunnen installeren, een vergelijkbaar model met dat van Waga Energy dat methaan gaat produceren bij stortplaatsen in de VS.
Maar zover is het nog niet. De testsite in Bouin, aan zee, zal een goede test zijn voor de resistentie van de componenten tegen corrosie door zeewater.
De bouw startte begin 2020 en het project moet begin 2021 van start gaan. Nu nog werken er vijftien personen, over een jaar zal dat het dubbele zijn.

Bron
Usine Nouvelle, januari 2020