Frankrijk inaugureert supercomputer voor AI-onderzoek

Op 24 januari 2020 werd in het Franse Saclay een nieuwe supercomputer geïnaugureerd, Jean Zay geheten, speciaal geschikt voor AI-onderzoek. Dankzij deze supercomputer wordt de totale in Frankrijk opgestelde rekencapaciteit verdubbeld.

40.000 PC’s
De supercomputer bestaat uit een veertigtal enorme zwarte kasten in een cleanroom waar de decibellen hun gang gaan. De computer Jean Zay is genoemd naar een voormalig minister van Onderwijs.

De Jean Zay staat bij het IDRIS rekencentrum (Institute for Development and Resources in Intensive Scientific Computing) van het CNRS in Saclay. Met een rekencapaciteit van 16 petaflops (oftewel 16 miljoen miljard berekeningen per seconde), is de computer vergelijkbaar met een capaciteit equivalent aan 40.000 pc’s. De fabrikant is Hewlett Packard Enterprise in opdracht van het Genci (Grand équipement national de calcul intensif), de organisatie die de grote rekencapaciteiten in Frankrijk beheert.Hij behoort tot de Franse top 5 van de supercomputers, achter de deux supercomputers van Total enerzijds en van het Franse R&D-instituut CEA anderzijds, de Jean Zay behoort bij de top 50 in de wereld.

AI for Good

Maar het interessantste aan de supercomputer is niet zozeer het kwantitatieve als wel het kwalitatieve aspect. De Jean Zay-computer, die 25 miljoen euro heeft gekost, is namelijk onderdeel van het AI for Good-plan dat President Emmanuel Macron in maart 2018 lanceerde. Hij is specifiek geschikt voor AI-onderzoek, een voordeel voor de Franse onderzoekersgemeenschap, die zich tot nu toe benadeeld achtte ten opzichte van hun Amerikaanse collega’s en de rekenmachines van de GAFA.

Bron: Les Echos