Lancering Franse Health Data Hub

health-data-hub-laboratoire-exploitation-donnees-de-sante-540x312 Op 1 december jl. heeft de Franse Minister van volksgezondheid Agnès Buzyn officieel de Franse Health Data Hub gelanceerd. Dit platform geeft onderzoekers uit zowel de publieke als de private sector toegang tot diverse Franse gezondheidsdata. De data hub heeft tot doel de ontwikkeling van AI- en gezondheidsprojecten, en daarmee de kwaliteit van de gezondheidszorg, te bevorderen.

In 2018 was reeds het “gedeelde medische dossier” geïntroduceerd. Frankrijk streeft ernaar dat elke Franse burger eind 2022 zijn eigen elektronische patiëntendossier heeft. Dit dossier waarin medische rapporten en onder meer radiologische en laboratoria-uitslagen, allergieën en voorgeschreven medicijnen zijn geregistreerd wordt nu – anoniem – gelinkt aan de Health Data Hub.

Dankzij de toegang tot deze big data en de toepassing van AI zullen onderzoekers grote vorderingen kunnen maken om de juiste behandeling voor een patiënt vast te stellen.

Momenteel is er nog wel een pennenstrijd gaande over de juridische problemen die dit platform met zich mee kan brengen. Zo wordt het herbergen van de data hub in de cloud van Microsoft door enkele medici en onderzoekers met argusogen aanschouwd. De Amerikaanse wet “Cloud Act” maak het voor de Amerikaanse justitie mogelijk alle data te doorzoeken die zijn geherbergd door een Amerikaans bedrijf, zonder toestemming van de Franse burger. Dit zou in strijd zijn met de Europese GDPR (General Data Protection Regulation).

Over enkele weken zal de eerste big data gezondheidscatalogus beschikbaar komen voor onderzoekers, startups, patiëntenverenigingen en andere partners in de gezondheidssector. Om toegang te krijgen tot de Health Data Hub dienen de onderzoeksprojecten het algemeen belang te dienen en goedgekeurd te worden door de CNIL, de Franse Autoriteit Persoonsgegevens. Een tiental AI R&D projecten is reeds geselecteerd, onder andere op het gebied van kankerbestrijding (sarcoom, borstkanker), hartziekten, ziekte van Parkinson en ongewenste bijwerkingen van medicijnen.

In de komende jaren zal deze Health Data Hub aan belang winnen door zowel nationale als internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan met kennisinstituten en big data verwerkers.

Bron: https://www.usine-digitale.fr/article/malgre-les-inquietudes-le-health-data-hub-est-officiellement-lance.N909364