Symbio vervult waterstofambities van Michelin, Faurecia en Renault

De Franse start-up Symbio (departement Isère) heeft Faurecia, Michelin en Renault weten te verleiden in het waterstofavontuur. Het bedrijf maakt range-extenders op waterstof, integreerbare brandstofcel-modules voor elektrische voertuigen zodat deze niet alleen op een batterij maar ook op waterstof kunnen rijden en zodoende hun autonomie vergroten.

Autonomie vergroten

300 Renault Kangoo’s werden reeds uitgerust met de Symbio brandstofcel. Sinds 2010 is de mkb bezig met de ontwikkeling in house van complete waterstofmodules met een koelingssysteem, een luchtcircuit, een bestuursysteem en natuurlijk de kostbare brandstofcel. Het reservoir wordt extern ingekocht. Door zijn modules kan Symbio de autonomie van bestaande elektrische voertuigen flink verhogen.

Het aantal kilometers wordt namelijk verdubbeld of verdrievoudigd, hetgeen aantrekkelijk is voor bedrijven die groene kilometers willen maken en bovendien snel willen kunnen laden. Dat is dan ook de doelgroep van Symbio, wagenparken van bedrijven, met name trucks en bedrijfswagens. Bij de Kangoo’s die met een Symbiosysteem zijn uitgerust wordt de brandstofcel achter de stoelen geplaatst.


Symbio, a Faurecia Michelin hydrogen company

In februari nam Michelin 100% van het kapitaal van Symbio, een geweldige erkenning voor het jonge bedrijf. Symbio is een JV van Faurecia en Michelin die beide zeer grote waterstofambities koesteren. Begin maart 2019 kondigden deze bedrijven aan hun brandstofcelactiviteiten te bundelen in een gemeenschappelijk bedrijf: Symbio, a Faurecia Michelin hydrogen company.

Michelin is immers al lang niet meer het klassieke bandenbedrijf. Enerzijds werkt het aan bijzonder innovatieve banden, die bijvoorbeeld nooit meer lek gaan, met zelfreparerende materialen, connected en slim zijn, recycleblebaar en van biobased materialen.
En anderzijds werkt het bedrijf aan schoner transport van personen en goederen. Een van de prioriteiten daarbij is elektrisch rijden, op batterijen én op waterstof met de Symbiobrandstofcel.

Michelin en Faurecia kondigden een eerste investering aan van 140 miljoen euro om de ontwikkeling van een nieuwe generaties brandstofcel en de industriële productie te versnellen.

In 2030 willen Faurecia en Michelin een omzet van zo’n 1,5 miljard euro bereikt hebben en 25% van de wereldmarkt in handen hebben. De belangrijkste afzetmarkten zitten in Europa, Azië en de VS, voor zowel persoonsauto’s, bedrijfsauto’s en vrachtwagens.

Ombouwen

Er wordt bij het ombouwen niets uit het oorspronkelijke elektrische voertuig gehaald. Het is dus een relatief eenvoudige handeling die veel interesse wekt bij de OEM’s. Het integreren van de module kost zo’n 12 à 18 maanden, tegen de huidige ontwikkelingen van 24 à 36 maanden in de industrie.
Symbio wil deze tijd nog terugbrengen naar 9 à 12 maanden. Want het aantal aanvragen explodeert, aldus de directie van Symbio. Het bedrijf heeft nu ook een lokatie in Parijs. Ze hebben het succes te danken aan de snelle ontwikkelingen rond de CO2-emissie begrenzing opgelegd door de EU en ook doordat een aantal steden thermische motoren op termijn gaan verbieden.

Naast de nieuwe versie van de Kangoo werkt de startup nu ook aan vier andere projecten.

Kennisdelen

In Fontaine (bij Grenoble) hebben de teams van Symbio hun intrek moeten nemen over verschillende gebouwen. Nu al werken er 120 werknemers op drie lokaties, waarvan 30% externe partijen, dat zal tegen het eind van het jaar zo’n 200 zijn. Ook komen de teams van IMECA erbij. Dat is een filiaal van Michelin dat startups en spinoffs begeleidt in de fase Proof of Concept tot aan de opschaling voor industrialisatie.
Symbio doet zelf design en R&D, maar kan nu meeprofiteren van en kennis delen met Faurecia en Michelin.

Renault associeert zich met Symbio voor zijn bedrijfswagens

Renault gaat zijn Kangoo aanbieden met de brandstofcel van Symbio. Renault wil daarmee zijn bedrijfswagenpark op waterstof uitbreiden. In 2020 wil het ook een hybride Master aanbieden in de waterstofversie. Een mooie beloning voor Symbio.

De Kangoo ZE (voor Zero Emission) zal eind 2019 uitkomen. De autonomie van de Kangoo zal daarmee 370 km bereiken, ondanks een overgewicht van 110 kilo. Renault kondigt nu een verkoopprijs aan van 48.300 euro, exclusief BTW, inclusief de aankoop van de batterij, zonder de Franse ecologiebonus.

De autonomie van de Master zal van 120 naar 350 km gaan. Het grote voordeel is het zeer snelle laden. Om het autonomieniveau van elektrische voertuigen nog verder te verhogen, werkt Symbio aan een autonomie-versterker met behulp van de brandstofcel van 5 kilowatt.

In 2030 hoopt Michelin een productieniveau van 200.000 waterstofmodules per jaar te bereiken, om te kunnen bijdragen aan de strengere emissienormen, met name op de Europese markt.

 

Bronnen

Usine Nouvelle 8/4/2019 en

Usine Nouvelle 22/10/2019

Usine Nouvelle 1/12/2019