Met gerecyclede veiligheidsgordels maakt Renault stoelbekleding voor de nieuwe ZOE

De Ateliers des Filatures du Parc in Brassac produceren een bijzonder garen, gemaakt van afgedankte autogordels, oud textiel en gerecyclede plastic flessen. Met het bijzondere garen wordt de bekleding geweven voor de stoelen van Renault’s nieuwe Zoë.
Het project heet Afiler en het loopt sinds zes jaar door een samenwerking met Filatures du Parc, Europees leider op het gebied van gekaard garen, en Adient Fabrics, een bedrijf in de Ariège dat één op de drie autostoelen in de wereld maakt.

Om die nieuwe gerecyclede en milieuvriendelijke stof te maken, worden de vezels van de polyester gordels gescheiden en gemengd met polyester vezels afkomstig van plastic flessen. Dit is een mechanisch procédé, zonder dat er chemische of thermische processen bij komen kijken.
De nieuwe Zoë stoot 60% minder CO2 uit dan de vorige versie.

Een project van 3 miljoen euro

De autogordels worden bij het bedrijf Indra en bij Autoliv in Roumenië ingezameld. Vervolgens worden ze in stukken geknipt en in vezels omgezet in de ateliers van de Filatures du Parc, waar 48 medewerkers werken en in 2018 een omzet van 4,5 miljoen euro werd gemaakt.
De uitgesplitste vezels worden gemengd, met name met de textiel van Adient, om een homogeen geheel te krijgen dat na een aantal handelingen vervolgens wordt omgezet in gerecycled, gekaard garen.
Die melange zorgt ervoor dat de vezels een beter geheel vormen en draagt bij aan de technische eigenschappen uit het eisenpakket van Renault. Dit materiaal wordt vervolgens door Ardient geweven.

“Wij denken al sinds 15 jaar na over recycling en de circulaire economie. We hebben in 2007 al een octrooi aangevraagd  maar sinds vijf jaar voeln we dat er een echte markt is met een echte vraag”, aldus Fabrice Lodetti, de CEO van Filatures du Parc, een bedrijf dat normaalgesproken op het gebied van kleding en meubels werkt.
“Werken voor de automotivesector, is een echt avontuur en een kans, maar ook een strenger pakket van eisen – met betrekking tot aspecten als vuurbestendigheid, slijtage, licht en wrijving -. Maar het lukt ons dankzij het delen van onze knowhow “, zegt hij. Hij hoopt dat over vijf jaar 90% van zijn omzet van recyclingactiviteiten komt, tegen 60% momenteel.

Het Afiler-project, dat ondersteund wordt door het agentschap voor milieu en energie Ademe en de regioraad Conseil régional d’Occitanie, kost ongeveer 3 miljoen euro.
Renault heeft sinds 2012 bijna 170.000 elektrische Zoé’s verkocht waarvan nu de derde generatie in productie is.

Bron:
L’Usine Nouvelle