Sigarettenafval gaat in rook op

Elke minuut worden er wereldwijd meer dan 8 miljoen sigarettenpeuken weggegooid. Ruim twee derde hiervan komt in onze natuur terecht. Een filter bevat genoeg chemicaliën om 500 liter water te vervuilen. En het duurt 15 jaar een peuk volledig verteerd is. Maar gelukkig zijn ze te recyclen! In Frankrijk heeft bedrijf MéGo een recyclingproces ontworpen waar sigarettenpeuken worden omgezet tot een grondstof voor nieuwe producten.

megots-cigarettes-recycles.jpg

Sinds 2017 verzamelt MéGo sigarettenafval bij aangesloten bedrijven en organisaties, en nu is hun service ook toegankelijk voor het grote publiek. Door middel van een speciale inzamelzak, waarin de consument zijn/haar asbak kan legen, kan nog meer afval verzameld en gerecycled worden.

de-dechets-toxiques-a-mobilier-les-megots-desormais-recycles

In de recyclingfabrieken van MéGo in Bretagne worden de sigarettenpeuken eerst geplet waarna ze door vier verschillende waterbaden gaan, in een gesloten circuit, om de schadelijke stoffen te onttrekken (zoals teer). De gereinigde massa die overblijft worden gedroogd, verwarm en geperst om er een vaste grondstof van te maken. Het eindresultaat? Een bruin gekleurd plastic*! Daarvan kunnen vervolgens nieuwe producten gemaakt worden, van asbakken tot bouwmateriaal.

circuit-valorisation-Me--GO

*celluloseacetaat

Bron: MéGo