Franse 5G-experimenten van start

5GOp 7 oktober 2019 maakte de Franse regering samen met de ARCEP (de Franse regelgevingsautoriteit voor elektronische communicatie) de 11 winnaars bekend van de call voor experimenteerplatforms voor 5G. Doel daarvan is het identificeren van verschillende manieren om 5G in te zetten en bijbehorende businessmodellen vast te stellen.
“5G is nog steeds een abstract begrip voor de meesten”, aldus Agnès Pannier-Runacher, staatsecretaris van Economie en Financiën.

Drie jaar voor 5G experimenten

“Van de 13 ingediende projecten, zijn er 11 geselecteerd, waarvan er 9 nu meteen van start mogen met een autorisatie gedurende drie jaar voor gebruik van de 26 GHz frequentieband.”

De termijn van drie jaar werd gekozen om een evenwicht te vinden tussen de zeer schappelijke prijzen voor de frequentieband en het feit dat de tijd lang genoeg moet zijn voor grote bedrijven om een R&D project uit te voeren.
Buiten deze experimenten wil de ARCEP de veiling binnenkort openstellen voor commerciële toekenning van de 5G frequentiebanden. Deze prijs van de frequenties zal flink hoger liggen dan die voor de experimenteerplatforms.

Presentatie van zes 5G experimenteerplatforms

Op 7 oktober werden zes projecten gepresenteerd.
Universcience bij de Cité des Sciences et de l’Industrie
Universcience heeft verschillende projecten gepresenteerd die openstaan voor het start up en het bedrijvenecosysteem.

Het eerste project is een call voor innovatieve projecten met als thema 5G voor bedrijven, startups, kennisinstelling, scholen…, iedereen kan meedoen. Een jury gaat twee laureaten selecteren die acht maanden de tijd hebben om hun project uit te werken. Vervolgens wordt het project aan het grote publiek getoond.

Het tweede project is een presentatie bij festivals op de website van de Cité des Sciences et de l’Industrie die het begrip en de toepassingen van 5G tonen.

Het derde project is een speciaal 5G-fablab voor startups. Het doel is dat start ups er kunnen komen testen.

Saint-Quentin-en-Yvelines, Vélodrome national
Het Vélodrome National in Saint-Quentin-en-Yvelines is een toekomstige olympische sportfaciliteit. De stad wil daartoe 5G-toepassingen testen zoals het meten van sportieve prestaties bij wedstrijden of nieuwe, vaste en mobiele audio- en video-apparatuur.

Orange, in het station van Rennes
Samen met de
SNCF en Nokia, gaat Orange een testplatform bouwen in het station van Rennes. Het doel ervan is om toepassingen te testen voor reizigers en voor het personeel van de SNCF in een drukke omgeving waar negen miljoen personen per jaar komen.

Bordeaux Métropole
De metropool Bordeaux wil zijn gemeentelijk verlichtingsnet verbeteren door de uitrol van nieuwe infrastructuur. De uitrol van 5G gaat zorgen voor een connectiviteitsniveau met zeer hoog debiet op plaatsen waar heel veel mensen komen zoals pleinen en kades.

Grand Port Maritime Le Havre
Het doel van het project in de haven van Le Havre is om toepassingen te testen die betrekking hebben op prestaties m.b.t. onderhoud, veiligheid van personeel of het teruggeven van informatie over de diepte van de Seinemonding.

Antoine Garibal, Strategisch directeur bij Siemens, licht toe dat hij “eerst de technologische haalbaarheid en het economische belang van die toepassingen wil testen en verifiëren alvorens over industrialisatie te denken”.

Paris la Défense
Het agentschap dat La Défense beheert, lanceert binnenkort een call om 5G-toepassingen in de zeer dichtbevolkte zakenwijk La Défense te testen en de haalbaarheid ervan te bekijken via een nieuw businessmodel waarbij een neutrale operator antennes in gebouwen of op straatmeubilair installeert om turnkey-toegang te bieden aan bedrijven die hun netwerk willen aanbieden.
De vijf andere 5G-experimenteerplatforms :

Campus Nokia Paris-Saclay
Nokia wil zijn 5G-produkten en -diensten testen en valideren en daartoe een 5G netwerk ter beschikking stellen aan klanten en aan gebruikers in het Paris-Saclay ecosysteem.

Bouygues Telecom
Bouygues Telecom
gaat in het station van Lyon Part-Dieu, samen met de SNCF toepassingen voor het grote publiek testen evenals het gebruik door SNCF-medewerkers en door SNCF-informatiesystemen.

Bouygues Telecom
In een industriezone in Saint Priest (bij Lyon) bouwt Bouygues een platform dat tot doel heeft B2B-toepassingen voor bedrijven in die zone te testen.

Bouygues Telecom, gemeentes Vélizy en Meudon
Bouygues hoopt een experimenteel netwerk uit te rollen in Vélizy en Meudon op de Technopôle. Na een eerste technische fase zullen de netwerken voor derden worden opengesteld.

Orange
Op de co-innovation site 5G Lab in Châtillon wil Orange verschillende 5G-toepassingen testen in gebieden waar veel mensen komen, van multimedia voor mobiliteit (streaming, video’s, virtual reality…) tot online spellen in de cloud.


Bron:
L’Usine Digitale