Ehealth is een van de nieuwe aandachtsgebieden van het Franse cluster Medicen

Het gezondheidscluster van regio Parijs genaamd Medicen heeft een nieuw strategisch werkterrein gepresenteerd. Deze is in vijf thema’s onderverdeeld, die gezamenlijk de veranderingen in het ecosysteem van de gezondheid integreren. Medicen wil hiermee voldoen aan de hedendaagse internationale uitdagingen van innovatie en gezondheid.

De vijf thema’s zijn de volgenden:

-Biologische diagnostiek

-Medische beeldvorming

-Biotherapieën en moleculen

-EHealth

-Technologische therapieën

Naast biologische diagnostiek en biotherapie zal Medicen dus de markt voor medische technologieën ondersteunen. De waarde van deze markt in Frankrijk wordt op dit moment geschat op 19 miljard euro en heeft een jaarlijkse groei van circa 5%.

De gezondheidssector van de toekomst is interdisciplinair. Daarom is er in de nieuwe organisatie veel aandacht gevestigd op de samenwerkingen tussen clinici, ingenieurs, academici en industrieën. Een voorbeeld hiervan is het aanmoedigen van de van AP-HP, de ziekenhuis federatie van regio Parijs, met de ingenieurs van het Plateau de Saclay wat ook wel de Europese Silicon Valley wordt genoemd. Vanuit dit perspectief zijn de bestuursorganen van het nieuwe strategische werkterrein ook geselecteerd.

Naast de sleutelrol van de zojuist aangestelde bestuursorganen in het stimuleren van projecten zullen ze meerdere malen per jaar bijeenkomen en spreken over het transversale innovatiebeleid. De aanstaande vergadering zal de onderwerpen de operatiekamer van de toekomst en de point-of-care hebben.

Medicen