Textiel recycling is een groot probleem in de mode-sector. Hoe maak je van oude stoffen (bijvoorbeeld jouw oude versleten t-shirt) een gloednieuwe stof? Het ‘European Centre for Innovative Textiles’ (CETI) in Noord-Frankrijk doet hier onderzoek naar en ontwikkelt recycling en productiemethodes voor nieuw en duurzamer textiel.
De nieuwste machine van CETI is erg bijzonder: deze maakt nieuwe katoenen garen voor 70% bestaand uit oude katoenen stoffen en garen. De overige 30% wordt aangevuld met nieuw katoen. Na twee jaar werk en een investering van twee miljoen euro, werd de machine op 19 september 2019 voor het eerst gedemonstreerd in de Franse plaats Roubaix. De machine is de eerste in Frankrijk die de korte katoen vezels mechanisch kan recyclen tot nieuw garen.
Waarom is dit zo belangrijk in Frankrijk?
Elk jaar wordt er in Frankrijk ongeveer 600.000 ton kleding verkocht. Daarvan komt uiteindelijk 55% op de tweedehandsmarkt terecht, en slechts 12% kan mechanisch worden gerecycled. Tegelijkertijd is katoen een van de meest gebruikte stoffen: 45% van het stoffenverbruik in de textielsector. Een effectieve recyclingmethode van de reststromen zou dus veel afval en nieuwe grondstoffen besparen.
Wat zijn de uitdagingen?
Een van de uitdagingen van katoenrecycling is dat vezels steeds korter worden na het uiteen rafelen bij het recyclingproces. Dus moet de recyclingmachine zijn gemaakt om met zeer korte vezels te werken. Ook blijft het sorteren van textiel lastig. Oude kledingstukken zijn de input voor nieuw gerecycled materiaal en die moeten goed worden gesorteerd op soort textiel. Het is echter niet altijd met het blote oog te zien welke vezels er in een stuk stof bijvoorbeeld vanwege ontbrekend label of een verkeerd gelabeld item. Sortering is een groeiend probleem, omdat Frankrijk niet over (voldoende) geautomatiseerde textielsorteermachines beschikt.
Hoe wordt de machine ingezet?
CETI heeft partnerships gesloten met Decathlon en ID Kids om de machine verder te testen en ontwikkelen. Decathlon gebruikt al gerecycled katoen in enkele delen van zijn collectie. Er wordt met name veel geïnvesteerd in de productie van sokken. Toch blijft het verwezenlijken van een circulair model moeizaam, omdat het samenwerking van vele partijen in de waardeketen nodig heeft, van productie tot inzameling. Geen enkele partij kan het alleen aan.
Bron: Fashion Network
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.