Next 40: de veertig meest veelbelovende Franse start-ups

Cédric Ô, de Franse staatssecretaris voor digitalisering heeft bekend gemaakt wie behoren tot de veertig meest veelbelovende Franse Start-ups, de NEXT 40. Het zijn de ondernemers die het meest accelereren, het meest excelleren of deel uitmaken van de kleine groep unicorns (de term voor start-ups die meer dan 1 miljard waard zijn).

Deze selecte groep bestaat uit een mix van digitale pioniers (zoals de carpool app BlaBlaCar), middelgrote start-ups die een belangrijke omzet maken (zoals de luxe speakers van Devialet ) en nog kleine veelbelovende start-ups (zoals de game applicatie Voodoo).

Om tot de NEXT 40 selectie te mogen behoren heeft de Franse overheid een aantal criteria opgesteld. Een start-up moet ten minste aan één van de volgende eisen voldoen:

  • Een beurswaarde van meer dan 1 miljard euro
  • De afgelopen drie jaar één van de belangrijkste investeringsfondsen hebben opgehaald
  • Het afgelopen jaar een omzet van meer dan 5 miljoen euro hebben gerealiseerd

De Franse overheid wil specifiek deze veertig start-ups helpen groter te groeien. Om dit te realiseren is er een speciaal ondersteuningsprogramma opgezet bestaande uit onder andere de uitvoering van marktonderzoeken in beoogde landen, de begeleiding bij toetreding tot de beurs met Euronext en een herziening van de bankwaardering om traditionele financiering te vergemakkelijken. Daarnaast zullen de veertig geselecteerde ondernemers voor het einde van het jaar toetreden tot een andere groep, de French Tech 120. Samen met 80 minder ver gevorderde bedrijven ontvangen zij een speciale begeleiding vanuit de Franse overheid.

Verwacht wordt alle Franse tech start-ups samen volgend jaar 25.000 banen zullen genereren, dat wil zeggen 10% van de totale verwachte te creëren banen. De verwachting is dat het aantal nieuwe banen enkel zal toenemen, in 2022 wordt erop gerekend dat de digitale industrie 220.000 nieuwe banen zal hebben gecreëerd.

De totaal opgehaalde investeringen in 2019 door Franse start-ups zal naar verwachting schommelen rond de 5 miljard euro. De start-ups in het Verenigd Koninkrijk haalden echter in de eerste zes maanden reeds 5,3 miljard euro op. Deze cijfers vallen in het niet bij wat Amerikaanse start-ups vorig jaar ophaalden: 131 miljard dollar. De Franse minister van Financiën Bruno le Maire, bevestigd dat de Fransen achterlopen qua investeringen. Hij pleit ervoor dat er Franse of Europese digitale grootheden gecreëerd moeten worden die vergelijkbaar zijn met de Amerikaanse en Chinese grootheden. Bruno le Maire benadrukt dat juist deze bedrijven de toekomstige banen creëren, waarmee de technologische en tegelijkertijd de politieke soevereiniteit gewaarborgd kan worden. Het Elysée en ministerie van financiën hebben samen de ambitie om 25 unicorns te zien ontstaan voor 2025.


Wie behoren tot de NEXT 40?

Animatie:
– Voodoo
– Deezer
– Devialet

Online verkoop:
– HomeExchange
– Veepee
– Recommerce Solutions
– Vestiaire Collective
– Back Market
– ManoMano
– Evaneos

Diensten:
– Shift Technology
– Meero
– Ivalua
– Wynd
– Believe
– Mirakl
– Finalcad
– Vade Secure
– HR Path
– PayFit
– Talentsoft
– Klaxoon

Fintech:
– October
– Ledger
– Younited Credit

Media:
– Contentsquare
– Sendinblue
– iAdvize

Andere sectoren:
– OVH
– OpenClassrooms
– JobTeaser
– Blade
– Sigfox
– Alan
– Blablacar
– Cityscoot
– Bioserenity
– Doctolib
– Frichti
– Ynsect

 

Bron: Les Echo’s, 18 september 2019, p.26