Vorige week, tijdens de lancering van de France Digital Day, kondigde de Franse President Macron aan 5 miljard euro te mobiliseren ter financiering van start-ups. De Franse President heeft institutionele investeerders als banken en verzekeraars ervan overtuigd zich te verenigen om de miljarden te investeren in late-stage fondsen en vermogensbeheerders.
Dit initiatief van het Elysée volgt op een rapport van Philippe Tibi, oud president van UBS Frankrijk, dat in juli is overhandigd aan de Franse Minister van Financiën, Bruno le Maire. In dit rapport pleit de auteur voor forse investeringen om de groei van start-ups stimuleren. Hiermee wordt de Europese markt versterkt en kan er tegenwicht geboden worden aan het internationale speelveld waar de Verenigde Staten en China veruit de grootste spelers zijn.
Het bedrag van 5 miljard euro wordt opgesplitst in twee delen:
- 2 miljard euro zal dienen ter financiering van “late-stage” fondsen. Dat zijn investeringen van meer dan 100 miljoen euro in één start-up. De Franse overheid is in samenwerking met buitenlandse investeerders bezig om een tiental “late stage” fondsen op te richten.
- 3 miljard euro zal dienen ter financiering van fondsen beheerd door vermogensbeheerders, gespecialiseerd in technologische hoog genoteerde bedrijven die nu vaak door Amerikaanse spelers worden opgekocht.
Het vinden van financieringen is één van de grootste uitdagingen voor Europese start-ups om door te groeien op de mondiale markt. De reden waarom het start-ups in China en de VS wel lukt? Daar zijn massale private investeringen beschikbaar. Op dit moment is slechts tien procent van de wereldwijde investeringen in start-ups gefinancierd door Europese investeerders
De 5 miljard euro is in eerste instantie bedoeld voor Franse start-ups. Het Europese aanbod van start-ups is op dit moment niet diep genoeg, aldus het Elysée. Wel verwacht de Franse overheid dat, in een later stadium, het initiatief Europese start-ups kan aantrekken. Frankrijk heeft de ambitie uit te groeten tot het belangrijkste Europese ecosysteem.
Bron: Les Echos, woensdag 18 september, p. 24