Frankrijk: Intermarché wil betere NutriScore en bant 140 additieven

Op 1 september maakte Thierry Cotillard, de voorzitter van de grote Franse supermarktketen Intermarché bekend dat de Intermarché-filialen voor voedingsproducten, 900 recepten moeten herzien en zo’n 140 additieven uit de producten dienen te schrappen.
Het doel van de operatie is dat nieuwe voedingsproducten die onder eigen merk  van Intermarché worden verkocht een zogenaamde NutriScore van A, B, of C hebben (en geen D of E) en een Yukascore van boven de 50/100.
De Nutriscore is een -vooralsnog vrijwillig- logo op voedingsproducten op de Franse markt dat met kleuren en letters A tot en met E de voedingswaarde van een produkt aangeeft.

Yuka is een populaire Franse app waarmee de barcode van een voedings- of cosmeticaproduct gescand kan worden om informatie te verkrijgen over zaken als vezels, eiwitten, suiker-, zout en vetgehalte.


140 additieven minder
Intermarché heeft zijn fabrikanten een lijst van zo’n 140 additieven voorgelegd, zoals titaniumdioxyde of magnesiumcarbonaat, die niet meer als ingrediënt in de recepten van de Intermarchéproducten mogen voorkomen.
Bij het bedrijf Sveltic, dat 65% van zijn dievriesgerechten aan Intermarché levert, moeten vijf van de 106 recepten voor eind 2020 aangepast worden.
Veel lastiger is het voor de ijsfabrikant Délices du Val Plessis, waar 40 recepten aangepast moeten worden. Lastig in verband met bepaalde stabilisators die ervoor zorgen dat de structuur van het ijs stabiel blijft.

Toeleveranciers gedwongen tot innoveren
De fabrikanten hebben op hun beurt weer hun toeleveranciers gemobiliseerd. Van de elf additieven die de ijsfabrikant Délices du Val Plessis moet weglaten zitten er tien in de grondstoffen.
Soms moeten de grondstoffen simpelweg vervangen worden door andere. Dit proces heeft uiteraard consequenties voor de kosten. Sveltic schat de meerkosten op 100.000 euro.

Een Yukascore van minstens 50/100
Dankzij de samenwerking tussen Intermarché en Yuka, kan de voedingsmiddelentak van Intermarché, Agromousquetaires, ieder nieuw product evalueren voordat het in de winkel komt.
Intermarché wil dat de produkten van zijn huismerken minstens 50 op 100 scoren.
Daar heeft de keten alle reden toe want als een product minder scoort, dan stelt de Yuka-app automatisch een kwalitatief beter product van de concurrent voor.

Bron:
L’Usine Nouvelle