Franse startup lanceert kledingscanner voor meer transparatie in de mode

Kledingscanner Clear Fashion

De kans is groot dat jij bij de 90%* van consumenten behoort die vinden dat ze informatie tekort komen over de duurzaamheid en sociale kosten van kledingstukken. Transparantie schiet tekort. Gelukkig biedt de nieuwe app van Clear Fashion een makkelijke oplossing: een kledingscanner. Door het label van een kledingstuk te scannen, zie je direct hoe het item scoort op een schaal van 0 tot 100 op de volgende aspecten: milieu, sociaal, gezondheid, en dierenwelzijn. Er zijn reeds 70 merken beschikbaar in de app, van fast-fashion ketens Zara, H&M en Gap, tot luxe merken zoals Chanel.

ClearFashion.jpg

De startup heeft flinke stappen gemaakt om tot dit resultaat te komen. Het prototype van Clear Fashion (aanvankelijk Clothparency genoemd) is met behulp van startup-incubator Look Forward van ShowroomPrivé en de startup-accelerator Lafayette Plug & Play na één jaar ontwikkeling al beschikbaar in de app-stores.

Met de app kan je een kledinglabel scannen, waarna er een duurzaamheidsscore verschijnt. Deze is gebaseerd op analyses van meer dan 20 gespecialiseerde organisaties en NGO’s , zoals de Sustainable Apparel Coalition, Textile Exchange, Better Work, Worn Again. Voor de impactanalyse worden ook verschillende indexen, zoals de Global Slavery Index, Global Wage Report, Fertilizer and Pesticides, meegenomen in de score. Op die manier kunnen consumenten zichzelf beter informeren over de impact die hun aankoop heeft gemaakt op mens, dier en planeet.

Productstandaard CircularIDCircularID

Een ander voorbeeld van een initiatief die duurzaamheid in de mode moet bevorderen is CircularID. In juli 2019 kondigden H&M, Target en PVH Corp deze samenwerking aan met Microsoft, Waste Management en meerdere academische, design- en duurzame modeorganisaties om een wereldwijde standaard op te zetten voor het delen van informatie over modeproducten. Elk kledingstuk kan dan een eigen ID krijgen, bijvoorbeeld via een klein label met QR-code, die linkt naar een webpagina waarop alle details over het item staan beschreven – zoals: merk, producent en materiaal. Ook de ‘levensloop’ van een artikel kunnen worden opgeslagen in het CircularID, bijvoorbeeld wie het artikel bezat of huurde voor jou. Dit zorg voor transparantie over het product en werkt de circulaire economie in de hand!

* Gebleken uit onderzoek door Clear Fashion

Bronnen: Clear Fashion, CircularID