Duurzame mode-sector maakt “IMPACT” in Parijs

Van 6-9 september 2019 vond de ‘gewone’ internationale mode-beurs Who’s Next plaats. Maar dit jaar was er een primeur: een speciaal deel van de beurs was omgedoopt tot IMPACT ruimte waar alles in het teken van duurzaamheid stond! Gedurende de 4 dagen kwamen zo’n 50.000 bezoekers, zowel professionals als het grote publiek, kijken naar de nieuwste innovaties en duurzame producten.

Circulaire mode

De mode-sector is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er wordt veel kleding gemaakt, waarbij veel water, chemicaliën en grondstoffen worden gebruikt, die na een paar keer dragen worden weggegooid. Zonde! Gelukkig biedt de circulaire economie oplossingen door duurzaamheid voorop te zetten. Denk daarbij aan (1) sustainable design, (2) products as a service, (3) tweedehands, (4) recycling en (5) upcyling. Welke voorbeelden hiervan kwamen langs op de IMPACT?

  1. Sustainable design

Impact (4)Er stonden meer dan 100 exposanten op de IMPACT beurs. Duurzaamheid is voor velen van hen al in het designproces meegenomen. Bijvoorbeeld door ‘afval’ te zien als nieuw materiaal, zoals het sneakermerk OTH doet. Zij verwerken autobanden in de zolen van hun sneakers. Met drie paar schoenen is één autoband van de schroothoop gered. Ook wordt al hun productie gedaan in Europa, wat transportkosten (én CO2-uitstoot) bespaart.

  1. Product as a service

De Franse startup Circul’R is een bruggenbouwer tussen startups en bedrijven om samen circulaire oplossingen te ontwikkelen. En om bedrijven over te halen een circulaire koers in te zetten, gebruiken zijn succesverhalen die illustreren welke business modellen daarin goed werken. Dit Nederlandse voorbeeld werd tijdens de IMPACT naar voren gehaald: MUD Jeans. In hun ‘Lease a Jean’-programma is de consument niet langer eigenaar van de spijkerbroek, maar betaalt voor gebruik ervan (“product as a service”). Dat kost slechts een maandelijks bedrag. Wanneer de spijkerbroek niet langer gedragen wordt – in plaats van deze weg te gooien – geeft de consument die terug aan MUD om te recyclen of hergebruiken!

  1. Tweedehands

Door tweedehands kleding te kopen, wordt voorkomen dat die achter in de kast (of nog erger: in de prullenbak) verdwijnen. In Frankrijk zijn meerdere platforms die als een marktplaats voor tweedehands kleding creëren. Zoals Le Bon Coin, die er in 2018 voor zorgde dat 3 miljoen artikelen een nieuwe eigenaar vonden. Offline is de Emmaüs in Frankrijk de belangrijkste organisatie als het gaat om de inzameling en verkoop van tweedehands kleding. Op dit moment is slechts 40% van de ingezamelde kleding geschikt voor hergebruik, 60% verdwijnt in de prullenbak.Impact (2)

Waar voorheen vooral particulieren er hun spullen verkopen, wordt er een stijging van professionele partijen op deze platforms verwacht in Frankrijk. De Franse overheid bereidt namelijk een nieuwe wet voor waarin het vernietigen van onverkochte producten (inclusief kleding) verboden wordt. Le Bon Coin zal daarom in oktober 2019 beginnen met enkele professionele partijen hun spullen te laten verkopen op hun marktplaats.

  1. Recyling

Wordt een kledingstuk door niemand meer gedragen, dan kan met behulp van recycling er een andere bestemming voor worden gevonden. Bijvoorbeeld door oude t-shirts als vulling voor meubels te gebruiken of er nieuwe stoffen van te maken. Maar hoe verzamel je kleding voor effectieve recycling?

De Franse consument betaalt voor ieder kledingstuk, huishoudlinnen of paar schoenen een ecologische belasting, de “eco contribution”. Deze belastinginkomsten worden beheerd door Eco TLC, een door de overheid gesteunde organisatie die als doel heeft om de textiel-, huishoudlinnen- en schoenenindustrie volledig circulair te maken. Eco TLC inventariseert de huidige stand van zaken en attendeert het grote publiek op de uitdagingen van het collecteren en hergebruiken van oude kleding, linnen en schoenen. Daarnaast biedt Eco TLC financiële steun aan industriële sorteerders.

  1. Upcycling

Upcycling is een vorm van recycling waarin een oud item wordt omgetoverd tot een nieuw item die hoogwaardiger is dan het origineel. Een mooi Frans voorbeeld daarvan is Super Marché, een kledingmerk opgezet door Monia Sbouai. Zij verzamelt oude kledingstukken en transformeert die tot nieuwe items met een moderner design. Alles wat zij maakt is dus uniek, zelfs wanneer hetzelfde design gebruikt wordt, omdat de stoffen steeds anders zijn!

Uitdagingen

De IMPACT stond dus vol innovatieve oplossingen om de modesector duurzamer te maken. Het is interessant te zien dat in Parijs, als een van de grootste modesteden ter wereld, dit vraagstuk steeds meer aandacht krijgt. Er blijven veel uitdagingen bestaan rondom o.a. textielscheiding, recycling, nieuwe business modellen en innovatief textiel. Modehuizen zijn op zoek naar kennis en kunde uit de hele wereld – dus ook uit Nederland!

Ben jij actief op het gebied van duurzame mode, fashion tech of innovatief textiel? Houd deze blog in de gaten, want de Nederlandse ambassade gaat binnenkort ondernemers en onderzoekers ondersteunen in hun internationalisering naar Frankrijk!