32 modehuizen en textielmakers tekenen het Fashion Pact tijdens de G7 in Biarritz

In het kort:

  • 32 internationale modehuizen en textielmakers hebben het Fashion Pact ondertekend
  • Daarin staan praktische doelen onderverdeeld in drie categorieën: klimaat, biodiversiteit, oceanen
  • Het Fashion Pact werd tijdens de G7 van 24-26 augustus 2019 gepresenteerd aan de aanwezige staatshoofden

De mode industrie is een van de grootste, meest dynamische en invloedrijke industrieën ter wereld. Jaarlijks wordt er ruim €1,5 triljoen in omgezet. Maar het is ook verantwoordelijk voor:

  • 10% van de wereldwijde CO2 emissies
  • Bijna een kwart van al het pesticidegebruik
  • En 500.000 ton microplastic in de oceaan is afkomstig van het wassen van synthetische kleding

Of zoals de Franse staatssecretaris voor Ecologische Transitie, Brune Poirson, samenvat: “[De mode-industrie] heeft de op één na grootste meeste milieu-impact ter wereld”.

Sinds april 2019 heeft François-Henri Pinault, CEO van Kering, van de Franse president de opdracht gekregen om de belangrijkste partijen uit de mode- en textielsector samen te brengen en een strategie tegen al deze vervuiling op te stellen. Het resultaat? 32 bedrijven hebben zich verenigd in een duurzame coalitie en het Fashion Pact opgesteld!

* Op 23 augustus 2019 behoorden de volgende partijen tot het Fashion Pact:
adidas, Bestseller, Burberry, Capri Holdings Limited, Carrefour, Chanel, Ermenegildo Zegna, Everybody & Everyone, Fashion3, Fung Group, Galeries Lafayette, Gap Inc., Giorgio Armani, H&M Group, Hermes, Inditex, Karl Lagerfeld, Kering, La Redoute, Matchesfashion.Com, Moncler, Nike, Nordstrom, Prada Group, Puma, PVH Corp., Ralph Lauren, Ruyi, Salvatore Ferragamo, Selfridges Group, Stella Mccartney, Tapestry

In het Fashion Pact staan praktische doelen, gebaseerd op het Science-Based Targets (SBT1) initiatief, verdeeld in drie categorieën om de planeet te beschermen:

  1. Stop de opwarming van de aarde: door een actieplan op te stellen voor het behalen van een emissie-neutrale industrie in 2050.
  2. Herstel biodiversiteit: met maatregelen om natuurlijke ecosystemen te herstellen en beschermen.
  3. Bescherm de oceanen: door middel van praktische oplossingen, bijvoorbeeld het geheel afbouwen van het eenmalig gebruik van plastic (‘single-use plastics’).

Door doelmatig samen te werken, “best-practices” met elkaar te delen en inkopen te bundelen hoopt de coalitie verandering teweeg te brengen in de hele productieketen. Denk daarbij aan het inkopen van duurzaam textiel, circular design, effectieve recycling en hergebruik van textiel.

Het Fashion Pact definieert verschillende gezamenlijk uit te voeren concrete initiatieven:

  • Ontwikkeling van een systeem voor certificatie, verificatie en traceerbaarheid van grondstoffen en de effecten daarvan op de gehele toeleveringsketen.
  • Implementatie van de SBT1 vereisten voor het klimaat en het gezamenlijke ontwikkeling van de SBT1’s voor biodiversiteit.
  • Steun voor initiatieven die een nieuwe aanpak van veehouderij en landbouw bevorderen (bijvoorbeeld regeneratieve landbouw), met uitsluiting van het gebruik van intensieve systemen die een grote impact op he milieu hebben.
  • Werken aan sociale integratie, eerlijke lonen en eerlijke arbeidsomstandigheden in de gehele toeleveringsketen, met een speciale aandacht voor kleine bedrijven en vrouwen in lage-inkomenslanden.

Meer weten? Lees hier het Fashion Pact in het Engels of Frans.

Bron: Ministère de la Transition écologique et solidaire

Aankomende duurzame fashion conferenties in Parijs:

6-9 september | IMPACT

28 september | Circular Fashion Summit