Nederland op EVS32: ‘Mission Zero’, landendelegatie, E-karavaan, ondertekening en Workshop

In 2019 vond het Europese symposium Electric Vehicle Symposium & Exhibition, EVS32, plaats in Lyon. Van 19 tot en met 22 mei had Nederland daar een bijzonder paviljoen, een initiatief van het Ministerie van I&W, van de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en RVO. De organisatie was in handen van AutomotiveNL.

Programma
Tijdens het evenement vond een aaneenschakeling plaats van pitches, presentaties, ondertekeningen en andere events.

E-Karavaan
In het weekend voorafgaand aan EVS32 reed een E-Karavaan, een stoet van 10 elektrische auto’s van Amsterdam naar Lyon, een bijzondere ervaring, die aantoont dat het mogelijk is door Europa te rijden met een elektrisch voertuig maar dat e-roaming en interoperabiliteit essentieel zijn daarbij.
De E-karavaan is maandagochtend officieel ontvangen door Prins Albert van Monaco en de beursorganisatie.

Welkomsnetwerkcocktail
Op maandag organiseerde de Ambassade Parijs een netwerkcocktail waar meer dan 100 gasten bijeen kwamen. Dirk-Jan Nieuwenhuis, plaatsvervangend Ambassadeur in Frankrijk, heette de gasten welkom bij de opening. De gasten hadden volop gelegenheid de Nederlandse innovaties te ontdekken en met de deelnemende bedrijven te spreken.

Mission Zero
In het paviljoen stonden vijf waarden centraal voor de transitie naar Zero Emission in Nederland. Deze vormen de basis voor de Nederlandse elektrische transport sector.

  1. 1. Know how Share knowledge. Everyone you meet knows something you don’t.
  2. 2. Infrastructure Encourage easy use. Your customer drives your innovation.
  3. 3. Energy Transition Support entrepreneurship. Business gives power to the possible.
  4. 4. Mobility concepts Connect sciences. Interdisciplinary thinking makes good ideas better.
  5. 5. Industry Commit to zero emission. Transition starts with ambition.

LoI Amsterdam
In de middag van 20 mei vond de ondertekening plaats van een Letter of Intent door een consortium met de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma, Onoph Caron namens ElaadNL en andere publieke en private partijen voor de ontwikkeling van V2X en de opschaling van elektrische voertuigen als onderdeel van regionale energiesystemen. Amsterdam heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 emissievrij verkeer te hebben.

Workshop ‘Mission Zero in Frankijk en Nederland’
Op maandagavond 20 mei organiseerde het IA netwerk samen met het Ministerie van I&W, RVO, AutomotiveNL en NBSO Lyon een Frans-Nederlandse workshop in het centrum van Lyon rond de titel ‘Mission Zero in France and The Netherlands’. Het doel hiervan was het bij elkaar brengen van bestuurders, overheid en bedrijven en het uitwisselen van best practices.
Na een openingswoord door plaatsvervangend Ambassadeur Dirk-Jan Nieuwenhuis startte de Workshop met een panel dat bestond uit de Wethouders van Amsterdam, Sharon Dijksma, en Utrecht, Victor Everhardt, en politieke vertegenwoordigers van de métropole Lyon en van de Regio Auvergne-Rhône-Alpes, geleid door Mariëtte van Empel, Directeur Duurzame Mobiliteit bij I&W. Vervolgens presenteerde Bert Klerk namens het Formule-E team de Nederlandse EV-strategie en Karima Boukir van ENEDIS de Franse strategie.

Na het publieke deel startte een serie van vijf korte bedrijfspitches aan Franse zijde door de bedrijven E-Totem, Ercteel, Michaud, Mob-Energy en Ze Combi en vijf pitches aan Nederlandse zijde door vijf leden van de PIB Smart & Green Mobility Frankrijk, APPM, Last Mile Solutions, Ebusco, TNO en Greenflux.
Een mooi moment van best practices, kennismakingen en networking.

Navya pilot in Lyon
Op dinsdag 21 mei werd een Nederlandse delegatie waaronder de steden Rotterdam en Utrecht met zijn wethouder Victor Everhardt ontvangen in de bijzondere wijk Confluence in het hartje van Lyon door het bedrijf Navya. Navya voert er sinds twee jaar een pilot uit met zijn autonome shuttle die langs de Rhônekade rijdt en daar de tramhalte met het museum Confluence verbindt. De Nederlandse delegatie maakte een rit met de shuttle en kreeg uitleg over het project.