De Franse staat maakt 16 experimenten met autonome voertuigen bekend

De Franse staat maakte op 24 april 2019 bekend dat het 16 experimenten met autonome voertuigen door twee consortia gaat laten uitvoeren. Het doel hiervan is het testen van verschillende technologieën in verschillende omstandigheden, zowel in de stad als op het platteland, en het verhogen van de accepteerbaarheid van autonome voertuigen bij de burger.

Publiek-privé
Keolis, Transdev, de RATP, Renault, PSA en Valeo maar ook lagere overheden leveren allen hun bijdrage aan de autonome voertuigentechnologie. Elisabeth Borne, minister van transport, heeft op woensdag 24 april de lijst van zestien experimenten met autonome voertuigen met de deelnemende partijen bekend gemaakt. Er komen twee consortia. De Franse staat maakt een bedrag van 42 miljoen euro vrij hiervoor. De consortiumdeelnemers leggen samen 78 miljoen euro bij.
Dit is het resultaat van de in mei 2018 aangekondigde nationale strategie voor de ontwikkeling van autonome voertuigen en de openstelling van een call voor pilots op grote schaal.

Het doel is dat Frankrijk een motor in Europa wordt op het gebied van experimenten met autonome voertuigen, aldus de minister.

Twee consortia
De zestien projecten moeten via een beperkt aantal experimenten maar van voldoende omvang een maximale synergie tussen de use cases bewerkstelligen om de kennis onderling te delen. Daarom zijn er twee consortia die onderling hun ervaringen zullen uitwisselen.
In de consortia zitten de traditionele automotive spelers, nieuwe spelers zoals bijvoorbeeld de bouwers van autonome shuttles , openbaar vervoerspelers en lagere overheden. Deze laatste hebben de opdracht om met alle deelnemers informatie uit te wisselen met betrekking tot veiligheid, accepteerbaarheid, en het integreren van nieuwe oplossingen in bestaande transportmodaliteiten.

Wat zijn de zestien experimenten ?
Platteland en stedelijke omgeving, transport on demand, aanvullend openbaaar vervoer, de experimenten zijn bijzonder divers en gevarieerd zodat betrokken bedrijven hun business modellen kunnen testen, bijvoorbeeld voor het kostbare gebruik van autonome auto’s en om de accepteerbaarheid te verhogen bij het publiek.

Het consortium SAM (Sécurité et acceptabilité de la conduite et de la mobilité autonome) telt 13 pilots, het consortium ENA (Expérimentations de navettes autonomes) telt er 3.

De SAM pilots

 • PSA en Renault willen over wegen met gescheiden rijbanen in de regio Ile-de-France 15000 kilometer afleggen om testen met veel rijmanoeuevres qua veiligheid te valideren.
 • Valeo gaat een automatisch parkeersysteem installeren in een ondergronds parkeergarage van Indigo in het 15e arrondissement in Parijs. 12 à 15 elektrische deelauto’s zullen bij dit systeem betrokken zijn.
 • Met twee autonome shuttles wil PSA tot 300 reizigers per uur tijdens de spits vervoeren over een traject van 7,2 km dat ligt op een niet meer gebruikt stuk spoor in de buurt van Carquefou bij Nantes.
 • De RATP (exploitant metro en bus in Parijs) gaat twee autonome shuttles en vier particuliere autonome auto’s inzetten die over een totaal van 14 km weg in Parijs Rive Gauche (ten zuiden van de Seine) gaan rijden.
 • Ook wil de RATP zijn project in het Bois de Vincennes uitbreiden door er drie EasyMile shuttles en 2 Navya shuttles te laten rijden als verlenging van een buslijn.
 • Verder gaat de RATP met drie autonome Easymile shuttles in een landelijke omgeving experimenteren door het RER station van Saint-Rémy-lès-Chevreuse te verbinden met een parkeerterrein dat op 4,3 km afstand ligt.
 • Transdev en Renault gaan met hun project het RER-station van Massy verbinden met het plateau van Saclay. Dat start met een nachtdienst met een autonome shuttle. De volgende stap is een busdienst op aanvraag per autonome shuttle. De derde fase is een soort taxi met vier persoonsauto’s van Renault.
 • Transdev en Renault gaan door met hun project in Rouen dat drie diensten aanbiedt. De eerste is een aanvulling met 6 autonome shuttles op een bestaande buslijn. De tweede service is het vervangen door diezelfde autonome shuttles van een andere buslijn. De derde service is het vervoer op aanvraag in het stadscentrum met vier Renault persoonsauto’s.
 • In Vichy gaat Transdev met een EasyMile shuttle rijden op 1,2 km, die afgesloten is voor andere auto’s, maar open voor voetgangers en fietsen.
 • Keolis wil zijn pilot op de campus van de universiteit van Rennes verder uitdiepen. Twee Navya shuttles plus twee shuttles van een andere bouwer gaan daar op een traject rijden van aanvankelijk 2,6 km, en daarna 6,2 km.
 • In Clermont-Ferrand gaat Keolis drie EasyMile shuttles op een parcours van 2,8 km laten rijden.
 • EasyMile shuttles gaan ook tussen de Oncologiepool van Toulouse en de parkeerplaats rijden.
 • Net als een Franprix supermarkt in Parijs gaat ook Montpellier de robot Twinswheel testen om artikelen af te leveren bijvoorbeeld bij restaurants en winkels in de buurt of bij logistieke hubs en winkeliers.

 

De ENA pilots :

 • De agglomeratie Sophia Antipolis gaat twee autonome shuttles over een afstand van 1 km laten rijden .
 • Nantes Métropole gaat met 3 à 4 autonome shuttles rijden vanaf de Terminus de la Logne van de tramlijn T3 over een afstand van 2,4 km.
 • De gemeente Cœur de Brenne (Centre-Val de Loire) gaat een service aanbieden met autonome shuttles die met zeer regelmatig over een lus van 22,3 km rondrijden.

Bron
Usine Digitale