Rouen Normandy Autonomous Lab: eerste autonoom (deel-)voertuig van Europa de openbare weg op

Sinds kort rijden de eerste autonome deelvoertuigen op de openbare weg in Frankrijk, hetgeen betekent in een mixed traffic situatie. Dit is een project van het Rouen Normandy Autonomous Lab, een samenwerking van Transdev, Renault en de verzekeraar Matmut.
Op de Erasmus-Descartes Conferentie over artificial intelligence op 15 en 16 november a.s. in Parijs zal Frédéric Saffroy dit project in de Mobility + AI Workshop presenteren.

ZOE RN autonomous lab

Het is -volgens de betrokken partijen- het eerste autonome deelmobiliteitsaanbod in een mixed traffic-situatie van Europa. Het project start met vier Renault Zoë’s en een autonome i-Cristal shuttle die door Transdev en Lohr werd ontwikkeld.
Met deze service kan vanaf een tramhalte naar verschillende plekken op de Technopôle du Madrillet in Saint Etienne du Rouvray (voorstad van Rouen) gereisd worden. Het gaat om een zone buiten het stedelijk gebied waar het mobiliteitsaanbod beperkt is. Het nieuwe concept sluit dus prima aan op het bestaande openbaar vervoernetwerk.

De voertuigen gaan op drie lijnen rijden met een totale lengte van 10 km en met 17 haltes. De vier Renault Zoë’s zijn op de openbare weg getest in allerlei situaties met andere voertuigen, rotondes, kruispunten, uitritten van gebouwen, etc. De Zoë’s zijn uitgerust met de door Transdev en Lohr ontwikkelde autonome voertuigtechnologie. Transdev logo

Het experiment duurt tot december 2019. Het gaat er niet alleen om om de voor autonome voertuigen benodigde technologie te onderzoeken en te verbeteren maar ook om het gebruik van de auto’s te bestuderen en te zien hoe de bewoners met deze innovatie in hun wijk omgaan.

Strategie Renault: in 2022 gerobotiseerde, autonome mobiliteitsdiensten aanbieden

De Métropole Rouen en de regio Région Normandië hopen met deze Europese première een eerste stap te zetten naar een industrieel topcluster op het gebied van de mobiliteit van de toekomst.
Het experiment vindt plaats in het kader van de « Smart city » demonstratieprojecten  die de Banque des Territoires in november 2016 lanceerde.
De Transdev groep brengt kennis en expertise als vervoerder in voor wat betreft de exploitatie, fleetmanagement en klantenrelaties én kennis van autonome transportsystemen.
De Renaultgroep, Europees marktleider qua elektrische voertuigen, draagt bij met zijn expertise als OEM, zijn autonome en geconnecteerde voertuigentechnologieën en zijn kennis van mobiliteitsdiensten. Het project past in Renault’s strategie om vanaf 2022 gerobotiseerde, autonome mobiliteitsdiensten aan te bieden. Voor Renault is dit dan ook niet nieuw. In Singapour en in Boston rijden al enige tijd autonome Zoë’s rond.
Het verzekeringsbedrijf Matmut tenslotte, zorgt voor expertise op het gebied van autoverzekeringskwesties en in het bijzonder de discussie rond de invloed van autonome voertuigen op de mobiliteit van morgen en de daarmee gepaard gaande aansprakelijkheden.