Alliander verkoopt laadpaaldochter Allego aan Franse Meridiamu

Bron: FD

Alliander verkoopt haar dochteronderneming Allego aan Meridiam, een Franse belegger gespecialiseerd in de ontwikkeling, financiering en het beheer van duurzame infrastructuurprojecten.
Dat maakte het FD vandaag bekend.
Alliander kondigde in januari al aan Allego in de etalage te zetten. Allego ontwikkelt voor gemeenten, provincies, bedrijven en vervoersmaatschappijen laadoplossingen en laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer.

‘Snelle internationale groei’

Meridiam, dat ruim €6 mrd onder beheer heeft, investeert op dit moment in zestig projecten wereldwijd. Het gaat onder andere om wind- en zonne-energieparken, concessies voor tolwegen in Duitsland, luchthavens, hogesnelheidslijnen, ziekenhuizen en havens. […]

Klimaatakkoord

Na de aankondiging van de voorgenomen verkoop in januari, hebben zich ongeveer honderd partijen gemeld, zegt Thijssen in een telefonische toelichting. Uiteindelijk bleven er daarvan twintig over. ‘We hadden een aantal criteria’, zegt Thijssen. Een daarvan was dat de koper de zogenoemde smart charging technologie van Allego moet ondersteunen, net als de ondersteuning voor verschillende laadtechnologieën.

‘Voor ons is belangrijk dat de laadpalen slim kunnen laden, zodat het elektriciteitsnetwerk niet wordt overbelast. Dat is ook één van de onderwerpen die in Nederland wordt uitgewerkt in het aanstaande Klimaatakkoord.’ Thijssen pleit voor een standaard. ‘Het is een publiek belang dat zo’n standaard er komt’, zegt ze.

[…]  Alliander richtte Allego in 2012 op om naar eigen zeggen te leren wat de impact zou zijn van elektrisch laden op het elektriciteitsnet.

Overnames Nederland-Frankrijk
De verkoop van Allego komt op het moment dat de markt voor laadpalen aan het samenklonteren is. Zo kondigde olie- en gasmultinational Shell in oktober vorig jaar aan NewMotion over te nemen. Dat bedrijf is een van Europa´s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten. Het Noorse Statoil investeerde in 2016 al in ChargePoint en in maart 2017 nam het Franse Engie EVBox over. In oktober 2017 kocht het eveneens Franse Total het Nederlandse PitPoint, dat ook elektrisch laden faciliteert.

Bron: FD