Kansen voor de NL’se Life Sciences & Health sector in Frankrijk

Bent u werkzaam in de Life Sciences & Health sector in Nederland en heeft u interesse in de Franse markt? Dit blog schetst de kansen voor LSH in Frankrijk naar aanleiding van een recent verschenen marktrapport dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Parijs. LSH is nu één van de focusgebieden binnen de economische activiteiten van de ambassade. Lees hieronder waarom en hoe daar de komende tijd verder vorm aan zal worden gegeven.

Er gebeurt al ontzettend veel!

Er is al veel gaande op gebied van Life Sciences en Health (LSH) tussen Nederland en Frankrijk. Zo werken we al samen in ontzettend veel innovatieprojecten van het Horizon 2020 programma van de Europese Unie dat onderzoek en innovatie binnen de EU subsidieert. 30% van de Franse aanvragen zijn samen met Nederlandse organisaties (goed voor 979 projecten)! Als we dan kijken naar de thematiek waarop we samenwerken vinden we LSH op plek 3 bij H2020 en op plek 1 bij Eurostars. Dit laatste subsidieprogramma wordt door de EU en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ingezet om marktgericht onderzoek en innovatie van het MKB te stimuleren. Dit gegeven in combinatie met de ‘frisse business wind’ die Macron door de Franse markt laat waaien, was voor het Innovatie Attaché netwerk voldoende voor een her-prioritering. LSH is nu een van prioritaire thema’s op de Nederlands-Franse innovatieagenda!

Marktstudie en kansenseminar

Om de Franse LSH-markt te verkennen en een overzicht te krijgen van de kansen voor business en innovatie, liet de Innovatieraad een marktstudie uitvoeren door de Taskforce Healthcare. TFHC voerde deze samen met Transfer uit en deed een uitgebreide analyse van het Franse stelsel en de kansen voor de Nederlandse LSH-sector. Samen met de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werd een kansenseminar georganiseerd op 11 april 2018 om het eindrapport van deze studie te lanceren. Wilt u op de hoogte blijven van activiteiten van RVO? Houd dan de agenda in de gaten of meld u aan voor de nieuwsbrief internationaal ondernemen.

Kansen voor LSH in Frankrijk

U vindt de marktstudie hier. Samenvattend zijn er een aantal redenen waarom de Franse LSH markt interessant is voor de Nederlandse sector. Zie het rapport voor het totale overzicht.

 1. Een flinke focus op digitalisering van de gezondheidssector en het slimmer gebruiken van de gigantische hoeveelheden beschikbare data voor onderzoek en value based health care. Op 4 juli 2016 lanceerden de Franse overheid een nationale strategie op e-Health (hierover meer in het rapport) en op 29 maart 2018 volgde de nationale strategie voor kunstmatige intelligentie ‘AI for Humanity’ waarin LSH één van de belangrijkste focusgebieden is.
 2. De noodzaak voor het centraliseren van specialistische zorg en de verschuiving richting meer decentrale primaire zorg en thuiszorg. Frankrijk heeft disproportioneel veel ziekenhuizen. Dit is, zelfs voor de grootte van de populatie, niet meer houdbaar en men kijkt naar het Nederlandse model voor inspiratie en oplossingen.
 3. De Franse zorginstellingen en ziekenhuizen staan bekend om hun hoge kwaliteit zorg maar zijn ook toe aan modernisering. Door de centralisatie van specialistische zorg zullen veel ziekenhuizen opnieuw moeten worden vormgegeven. Dat in combinatie met de afhankelijkheid van medische import (80%), zorg voort grote kansen voor bijv. Nederlandse medische apparatuur.
 4. Centrale zorginkopers staan open voor Nederlandse ‘smart solutions’ en de hoge kwaliteit van Nederlandse organisaties uit de LSH sector wordt er- en herkent door de Franse markt. O.a. door de eerder genoemde aanvragen voor H2020 en Eurostars projecten.

In de regio’s waar de Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) gevestigd zijn, te weten in Rhone-Alpes (Lyon) en Pays-de-la-Loire (Nantes), spelen naast bovenstaande lijst ook de thema’s ‘Silver Economy’, de Ziekenhuizen van de toekomst, Autonomie en eHealth. Zo wordt er vanuit NBSO Nantes een ‘International Business Partnering Forum’ georganiseerd in West-Frankrijk (Rennes-Bretagne) met de focus op eHealth. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies Dijkema van de NSBO Nantes.

Wij zijn er voor u!

Het economische netwerk van de Nederlandse overheid in Frankrijk is er om Nederlandse organisaties te helpen de Franse markt te betreden. Dat kan in de vorm van:

 • Informatieverschaffing, oriënterend zoals dit blog of op maat door het beantwoorden van vragen over import/export, vergoedingslijsten, distributiekanalen en wet –en regelgeving.
 • Toegang door (netwerk)activiteiten, individueel en collectief. We organiseren diverse seminars, conferenties en bezoeken. Daarnaast zijn er geweldige mogelijkheden om met ondersteuning van RVO-instrumenten zaken te doen in het buitenland.
 • Aftersales, als u reeds zaken doet maar bijv. tegen publieke barrières aanloopt of hulp nodig hebt bij het “blussen van brandjes”.

In Nederland staat Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) tot uw beschikking om vragen te beantwoorden. In Frankrijk zijn dat de Handels Attaché en de Innovatie Attaché op de Ambassade in Parijs en de NBSO’s in Lyon en Nantes. Zie hier een overzicht van de contacten van de economisch netwerk in Frankrijk.

Agenda 2018 (wordt aangevuld)

Samen met onze partner TFHC verkennen we de mogelijkheden om een LSH-missie te organiseren naar Frankrijk en deel te nemen aan de Paris Health Care Week in 2019. Mocht u hierin interesse hebben, aarzel niet dit aan ons of de Taskforce door te geven (contacten onderaan deze pagina).

 • 17-18 mei – MATWIN Oncology congress (BORDEAUX)

European Partnering convention MEET2WIN entirely dedicated to open innovation and collaborative research in oncology.

https://matwin.fr/en/meet2win-2/

 • 29-31 mei – Paris Health Care Week (PARIJS)

Leading French event dedicated to technologies, equipment and solutions to manage healthcare facilities. Numerous seminars, conferences and expositions.

 •               HopitalExpo (Intermeditech) – part of PHW
 • Geront Expo– part of PHW
 • Salon Infirmier– part of PHW
 • Health-it Expo– part of PHW
 • GerontHandicapExpo – part of PHW
 • International seminar Hospital21 (building the hospital of the future)– Part of PHW

https://www.parishealthcareweek.com/?lang=en

 • 25-27 juni – PEMED 2018 (PARIJS)

International conference on personalized and precision medicine.

http://premc.org/conferences/pemed-personalized-precision-medicine/

 • 26-27 Juni – MedFIT (Strasburg)

B2B, conferences, start-up slams, exhibitions for Innovation in MedTech

https://www.medfit-event.com/

 • 2-3 juli – Open International Business Forum (RENNES)

Business forum with special attention to the opportunities in e-health. Get in touch with NBSO Nantes for more info.

http://www.opendelinternational.com/

 • 3-4 juli – E-health Connection 2018 (CASTES)

Gathering of healthcare professionals, industrials, patients, financial backers, institutional representatives, researchers and students during the e-Health summer University.

https://ehealth-connection-2018.b2match.io/

 • 27 nov – 1 dec – Association Dentaire Francaise Exhibition (PARIJS)

http://www.adfcongres.com/en/welcome-to-the-meeting/the-meeting

 

CONTACT

Elena Bindels – Nederlandse Ambassade in Parijs – elena.bindels@minbuza.nl

Guido Danen – Task Force Health Care – guido.danen@tfhc.nl

Miriam Visser- Business Development Coach RVO – Miriam.visser@rvo.nl