Renault op weg naar een nieuw mobilityconcept met zijn EZ-GO (spreek uit: easy go)

©Renault

Renault presenteert deze week op de autoshow in Genève zijn nieuwe autonome voertuigconcept voor de stad EZ-GO (spreek uit ‘easy go’).  Aanleiding daarvan is dat Renault in het kader van zijn stretegisch plan “Drive the Future” voor 2022 een robotaxi wil lanceren.  In tegenstelling tot zijn conceptcar Symbioz, die een visie voor autonome persoonlijke mobiliteit op de snelweg weergeeft, is EZ-GO een deelvoertuigconcept voor de stad.

Op aanvraag
Particulieren kunnen het voertuig dus niet kopen maar er op aanvraag gebruik van maken door het via een smartphone of speciale palen in de stad op te roepen. De robotaxi heeft een autonomie van niveau 4 waardoor het zich zelfstandig  en zonder menselijke tussenkomst kan verplaatsen. Er is geen enkel besturingsinstrument aanwezig in het voertuig, geen stuur, geen rem, geen pedaal en vrijwel geen knoppen. Wat nog opvallender is, is dat de robotaxi geen zijdeuren heeft maar alleen een grote voordeur waardoor men naar binnen lopen of rijden in een rolstoel of met een kinderwagen.

De batterijen zitten onder de vloer en de motor bij de achteras, waardoor de ontwerper de voorkant heeft kunnen vrijmaken voor deze originele opening en binnen een mooie bank in u-vorm met 6 zitplaatsen.
Een andere keuze van de designer is dat de binnenkant geheel naar buiten is gericht door de grote ramen die 360 graden rond aanwezig zijn, als een raam dat openstaat naar de stad.

©Renault

Met de EZ-GO wil Renault zich onderscheiden van de andere autonome auto-concepten voor personen- en goederentransport, zoals bijvoorbeeld de E-palette van Toyota of de Sedric van Volkswagen. Dit zijn minder prikkelende  ontwerpen. “Onze concurrenten hebben een soort ‘doos’ bedacht waarin je mensen of pakketjes neerzet”, zegt Stéphnae Janin lachend, hij is directeur design van Renault Conceptcars. Hij heeft het tegenovergestelde willen doen: een iconisch ontwerp, vergelijkbaar met de ‘black cab’ in Londen of de gele taxi’s in New York. Een auto die het symbool van stadsmobiliteit in de jaren 2020 moet worden.

Een voertuig maar vooral een service

EZ-GO is niet alleen een concept op wielen: de designers hebben stilgestaan bij de verschillende manieren van communicatie met de gebruikers en met de andere gebruikers in de stad. De auto zou namelijk ingezet kunnen worden als een klassieke auto met chauffeur, alleen of met meerderen, maar ook andere innovatieve gebruiken zijn denkbaar zoals een toeristische EZ-GO voor rondleidingen met uitleg door de stad of 100% vrouwelijke robotaxi’s, naar het voorbeeld van de vrouwenwagons in de metro van Tokyo of ook thematische feestritten voor groepen vrienden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor personnalisatie: er kan gespeeld worden met licht en geluid in het voertuig, men kan zelfs ‘zijn’ taxi een naam geven. Dit alles moet eraan bijdragen dat de robotaxi geen onpersoonlijk karakter krijgt. “We hopen zelfs dat de reizigers in dit type voertuig meer onderlinge gesprekken voeren dan in de metro”,   zegt Stéphane janin. Het voertuig kan ook met voetgangers communiceren via borden die op de voor- en achterkant oplichten.

©Renault

Via deze conceptcar wil Renault een andere vorm van plezier promoten die aan een auto verbonden is dan die van het rijden ervan. Het ontdekken van een nieuwe omgeving, een nieuw landschap, een gezellig moment met vrienden of met onbekenden, de mogelijkheid om je 24 uur per dag, zeven dagen per week, te verplaatsen, ongeacht je leeftijd of je fysieke gesteldheid.

Renault voorziet een service door de robotaxi voor 2022

EZ-GO is vooralsnog slechts een prototype maar het loopt vooruit op het samenkomen in de toekomst van verschillende mobiliteitsaspecten: deelauto’s , carpooling, auto’s met chauffeur. “Wij willen niet alleen auto’s maken maar dit soort diensten willen wij ook zelf gaan aanbieden”, zo was de boodschap van Christian Ledoux, directeur mobilitydiensten voor de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Renault zou zijn robotaxi ook kunnen verkopen of verhuren aan private of publieke transportbedrijven, om het bestaande aanbod uit te breiden. “Steden zijn steeds meer op zoek naar transportoplossingen voor de laatste kilometer”, voegt de mobilityspecialist van de Alliantie toe.

Renault blijft wel bescheiden in dit stadium: EZ-GO is slechts één van de opties, tussen vele andere opties. Renault gaat nog in 2018 maar liefst twee andere conceptcars presenteren, dat zal op de Mondial de l’Automobile in Parijs zijn. Ook gaat het Franse bedrijf door met het testen van zijn autonome voertuigen in Rouen en Saclay, en het uitrollen van zijn Renault Mobility service en zijn carpoolproeven onder het personeel. EZ-GO is dus geen visie die vastligt maar een etappe die de komende jaren constant bijgesteld zal worden, afhankelijk van de voorhanden zijnde technologie, de regelgeving en de maatschappelijke acceptatie.


Bron:
Usine Nouvelle, Avec EZ-GO, Renault franchit une étape vers un service de robot-véhicules à la demande, 6 maart 2018