Nederland heeft succesvol zijn oranje stempel gedrukt op het eerste forum Energy for Smart Mobility in Marseille 15-16 februari 2018

Op 15 en 16 februari vond in Marseille het eerste forum Energy for Smart Mobility plaats. Dankzij de groeiende samenwerking tussen Nederland en Frankrijk op het gebied van mobiliteit en de koploperspositie die Nederland in Europa heeft ingenomen, trad Nederland naast Denemarken en Duitsland op als gastland van het evenement. Hoewel onze vlag beduidend beter vertegenwoordigd was dan de Deense en de Duitse. Ondanks de afwezigheid van drie door de griep gevelde sprekers en het relatief hoge politieke gehalte van sommige spreekmomenten was het evenement een Nederlands succes.

Het forum was een initiatief van Green Univers, het cluster Capénergies, de Kamer van Koophandel CCI Alpes Côte d’Azur en het EEN Netwerk (Enterprise Network Europe) France Méditerranée. Vereniging DOET en het Innovatie Attaché Netwerk Parijs hebben gezamenlijk bijgedragen aan de prominente plaats van Nederland bij het evenement.

Naast het al gevorderde Alfen waren er onder de oranje vlag een drietal startups aanwezig. Streetplug, ontwikkelaar van het slimme en nagenoeg modulaire ondergrondse laadstation, kreeg veel bekijks in de Holland Corner waar het testmodel tentoongesteld stond. In pitchwedstrijd viel de andere startup, JEDLIX, zelfs in de prijzen met hun platform voor smart charging waarin niet alleen slim gebruik gemaakt wordt van duurzame energie, de klant doet ook mee in de financieel positieve gevolgen. Naast al lopende partnerships met BMW en Tesla, maakte Renault eind 2017 bekend een belang te nemen van 25% in JEDLIX. Ook de Utrechtse startup Blue Current was in Marseille, zij hebben de U:MOVE ontworpen, een uitermate compact en gemakkelijk te gebruiken, maar bovenal slim, laadstation.

Daarnaast was ElaadNL groots aanwezig zowel als keynote spreker als bij de workshop over de huidige en toekomstige Nederlandse infrastructuur voor elektrische mobiliteit. Op verschillende manieren hebben alle Nederlandse partijen en organisaties tot Europese proporties ervoor gepleit dat de stap naar groene mobiliteit niet mogelijk is zonder open en royalty-vrije protocollen voor laadpunten.

Tot slot presenteerde Jan van Zaanen, burgemeester van Utrecht, de ambitieuze plannen van zijn stad als living lab voor het project slim elektrisch rijden en laden ‘We drive solar’ in samenwerking met Renault. De burgemeester van Marseille gaf met genoegen aan het forum volgend jaar graag weer terug te zien. Al met al twee succesvolle dagen voor de elektrisch vervoer-groep van de PIB Smart & Green Mobility Frankrijk.