Nederlandse startups vallen in de smaak

Op de grootste technologiebeurs ter wereld laten startups een week lang zien wat ze kunnen. Nederlanders zijn er ook bij in Las Vegas. Verdragen, prijzen en contacten leggen. Het lukt allemaal. Consul-generaal Gerbert Kunst: ‘Nederlandse technologie valt goed in de smaak.’

Digitaal lintje

Hoe val je met 53 Nederlandse startups op tussen 4000 techbedrijven van over de hele wereld? Met oranje natuurlijk. In het felgekleurde Holland Tech Square op de Consumer Electronics Show in Las Vegas presenteerden 53 innovatieve Nederlandse startups een week lang hun producten aan klanten, investeerders en bedrijven. Het Nederlandse paviljoen was het grootste landenpaviljoen op CES (van 7-12 januari). De deelname aan de CES werd georganiseerd door het cg in San Francisco, samen met RVO en StartupDelta.

Las_Vegas_digitaal_lintje_knippen
Zo knipt Startup Envoy Prins Constantijn digitaal een lintje door

Slim

Consul-generaal Gerbert Kunst: ‘Nederlandse technologie valt goed in de smaak aan de westkust van de VS. Vandaar dat we nu met meer startups dan ooit op CES aanwezig waren. In de VS wordt met grote belangstelling gekeken naar ons land omdat we goed zijn in het vinden van slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Dat zie je niet alleen in consumententechnologie, maar ook bijvoorbeeld in watermanagement, gezondheidszorg en de landbouw.’

Startup Envoy Prins Constantijn opende het paviljoen door een virtueel lintje door te knippen, en ook ambassadeur Henne Schuwer kwam langs om Nederland en de startups te promoten.

Meest innovatieve land

CES is de grootste technologiebeurs ter wereld waar jaarlijks de nieuwste technologieën en volgende generatie innovaties aan de markt getoond worden. Meer dan 170.000 bezoekers vanuit meer dan 150 landen bezoeken CES. Nederland presenteerde zich rond het thema ‘Dutch Tech Improving Our Lives’. Prins Constantijn: ‘Nederland is een van de meest innovatieve landen ter wereld. Startups zijn de motoren van innovatie. Ons doel is om alle jonge ondernemers hier een flinke boost te geven en ze in contact te brengen met investeerders, potientiële partners en corporates. Met de resultaten en ervaringen van CES krijgen de Nederlandse startups maximaal kans om verder te groeien en te internationaliseren.’

Contacten en contracten

De organisatie kijkt terug op een geslaagde CES. Meerdere startups hebben deals ondertekend. Zo vliegt WeStream (mobiele hotspot) volgende week naar de Filipijnen en Australië. En er was veel media aandacht voor de startups en het Holland Paviljoen: CNN, Washington Post, Forbes. Nederland is door CES aangewezen als Innovation Champion en zal volgend jaar ‘CES Unveiled’ organiseren. Verschillende startups wonnen prijzen, zoals Lightyear. Het consulaat maakte video’s van succesvolle Nederlanders in Silicon Valley, waarin zij startups vertellen wat ze moeten doen voor succes. De videos worden gepubliceerd op ondernemerwebsite Sprout en in het Playbook.

Voor meer info over de startups, het paviljoen en het programma op het Holland Tech Square: www.startupdelta.org/CES en www.nlintheusa.com/CES.

 

(door Sietze Vermeulen/San Francisco i.s.m. Carola Hakhof/Newsroom COM)