Wereldwijd verschillende opinies over kunstmatige intelligentie

Hoe kijkt u aan tegen kunstmatige intelligentie, internet en social media? Die vraag heeft het Franse communicatiebureau BETC aan meer dan 12.000 mensen in 32 landen gesteld.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in een rapport getiteld: iLife – Bienvenue dans la vie sous algorithmes, oftewel: iLife – welkom in de wereld van de algoritmes.
De BETC voert dit onderzoek jaarlijks uit om de opinie van de klassieke consument “mainstream” en de meer vooruitkijkende professionele consument “prosumers” met elkaar te vergelijken.
Wat betreft kunstmatige intelligentie blijkt er een duidelijke tweedeling zijn tussen Westerse landen en Oosterse landen (en dan met name China).

Een aantal uitkomsten:

  • Denkt u dat kunstmatige intelligentie de mensheid vooruit helpt? 60% Van de klassieke consument “mainstream” en zelfs 78% van de Chinese professionele consument “prosumers” is het daar mee eens, tegenover slechts 25% mainstream en 36% prosumers in Frankrijk. Ook de Amerikaanse mainstream is met 30% niet duidelijk overtuigd.
  • In de toekomst neemt kunstmatige intelligentie repeterende taken over en geeft het de mensheid meer tijd om van het leven te genieten: “Ja” zegt 64% van de Chinese mainstream tegenover 33% van de Franse mainstream. De Amerikaanse opinie ligt met 31% dicht bij die van de Fransen.
  • 59% van de ondervraagde Chinese prosumers en slechts 34% van de Franse prosumers verwachten dat kunstmatige intelligentie nieuwe banen gaat creëren waar we nu nog geen weet van hebben. Van de Amerikaanse prosumers is 48% het met deze stelling eens.
  • Op de vraag of de mensheid lui en inactief zal worden wanneer kunstmatige intelligentie en robots deel uitmaken van het dagelijks leven zijn de meningen minder sterk verdeeld: 44% van de Franse mainstream is het hiermee eens tegenover 55% van de Chinese en Amerikaanse mainstream.

Het onderzoek laat zien dat Frankrijk (en de rest van Europa) een wat huiverige houding hebben ten opzichte van kunstmatige intelligentie. Amerika is wat minder bezorgd en de Chinese bevolking is aardig enthousiast te noemen.
Over het algemeen zijn Chinezen enthousiaster over nieuwe technologische ontwikkelingen omdat ze digitalisering zien als vooruitgang, zo stelt Olivier Vigneaux, directeur van BETC Digital.

Een tweede verklaring voor de positieve houding van de Chinese bevolking is te verklaren door het afgelopen zomer gepubliceerde strategisch plan voor kunstmatige intelligentie van de Chinese overheid. Met dit rapport wil China tussen nu en 2025 wereldwijd de grootste speler worden op gebied van kunstmatige intelligentie.
In Frankrijk wordt met spanning gewacht op het strategisch plan kunstmatige intelligentie van de overheid, een rapport opgesteld door Cédric Villani, wiskundige, gedeputeerde van La République en Marche én specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie. De publicatie wordt in maart verwacht, à suivre!

Bron : http://www.Lesechos.fr

Geplaatst in AI