Lancering van een Europees onderzoeksproject naar wetenschappelijke diplomatie: InsSciDE


Op vrijdag 26 januari is het onderzoeksproject InsSciDE, “Inventing a shared Science Diplomacy for Europe” gelanceerd in de Academie Nationale de Médecine in Parijs. InsSciDE is een vierjarig project, geïnitieerd door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. Aan het project, geleid door Drs. Pascal Griset, nemen elf landen en vijftien onderzoekspartijen deel.

InsSciDE is een dialoogproject, gericht op het onthullen, markeren en het op waarde schatten van ervaringen van professionele wetenschappelijke diplomaten. 
Er wordt onderzoek gedaan binnen vijf thema’s: erfgoed, gezondheid, veiligheid, milieu en ruimte.

De aanleiding van het onderzoek is de vraag van de Europese Commissie om een effectieve wetenschappelijke diplomatie te ontwikkelen op Europees niveau.

Op dit moment is wetenschappelijke diplomatie in Europa gefragmenteerd, heterogeen en onderbenut, zo stellen de onderzoekers van InsSciDE. De rol van het onderzoek is het verzamelen van bestaande kennis over wetenschappelijke diplomatie in de verschillende lidstaten door middel van historisch en strategisch onderzoek en bijenkomsten en seminars met wetenschappers en diplomaten.

De vijf doelstellingen van het onderzoek naar wetenschappelijke diplomatie zijn: ervaringen onthullen, het in kaart brengen van het theoretisch kader en het strategisch kader, het genereren van begeleiding, het bevorderen van verbindingen tussen partijen en het verspreiden en ondersteunen van leren.

Kijk hier voor meer informatie over het project InsSciDE
Meer weten over wetenschappelijke diplomatie? Bekijk dan hier het recentelijk verschenen rapport van het AWTI