AI: na Facebook start ook Google een onderzoekslab in Parijs

President Emmanuel Macron met Sundar Pichai, CEO Google

Tijdens de ‘Choose France‘ top die Emmanuel Macron op maandag 22 feburari in Versailles organiseerde, bevestigde Google enerzijds dat het zijn hoofdkantoor in Parijs gaat uitbreiden en anderzijds dat het een R&D-lab voor artificial intelligence (AI) in Frankrijk gaat opzetten.

Sundar Pichai, Google’s CEO, was namelijk één van de 140 buitenlandse CEO’s die op maandag 22 januari naar Versailles waren gekomen voor de “Choose France” top, onderdeel van de ‘verleidingsstrategie’ van President Emmanuel Macron om buitenlandse investeringen aan te trekken. De baas van Google kwam niet met lege handen. Hij bevestigde de toekomst van de Franse Google-vestiging, die in 2004 werd opgericht. Eind 2018 verwacht hij dat er zo’n duizend medewerkers werken. Google had in het najaar van 2017 al een verdubbeling van de oppervlakte van het Parijse hoofdkantoor aangekondigd door de aankoop van twee ernaast gelegen panden, en de werving van 360 medewerkers op verschillende gebieden.

Een IA-lab in Parijs

Ook had Google de oprichting aangekondigd van een ( klein) R&D-laboratorium rond kunstmatige intelligentie in Parijs. Het bedrijf geeft niet exact aan hoeveel onderzoekers het hoopt te werven en zegt ook niets over de timing en de vestiging. Het gaat om een tweede lab van dit type van het Amerikaanse bedrijf in Europa na dat in Zurich.
Het R&D-team zal de taak krijgen om het potentieel van AI te onderzoeken in uiteenlopende sectoren zoals gezondheid, milieu en kunst. Ook is het de bedoeling dat dit team relaties opbouwt met de Franse wetenschapswereld en universiteiten en dat het zijn resultaten in open source gaat publiceren.
Opvallend is dat de methode sterk lijkt op die van Facebook, dat in 2015 een AI-lab in Parijs opzette: dit AI-team gaat tussen nu en 2022 uitbreiden, zo maakte  Facebook tijdens dezelfde ‘Choose France‘-top bekend.

Digitale ateliers in de regio’s

Google gaat ook zijn aanwezigheid in de Franse regio’s opzetten, door de opening van vier ‘ateliers’, een soort opleidingscentra op het gebied van digitale middelen. De stad Rennes zal als eerste zo’n atelier krijgen. Drie andere ateliers volgen in de komende maanden.


Bron
Après Facebook, Google crée un laboratoire de recherche sur l’IA à Paris, L’Usine Digitale, 23 januari 2018