Frans-Nederlandse Descartes-Huygensprijs voor twee nanotechnologen

De in Nederland werkzame scheikundige Daniël Vanmaekelbergh en de Franse natuurkundige Manuel Bibes winnen de Descartes-Huygensprijs 2017. Dat is vandaag bekendgemaakt door de KNAW, de Franse ambassade in Nederland en de Académie des Sciences. De twee nanotechnologen krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. 

Met de prijs, 23.000 euro, kan de Nederlandse wetenschapper als gastonderzoeker naar Frankrijk en de Fransman kan onderzoek in Nederland doen.

Daniël Vanmaekelbergh

Daniël Vanmaekelbergh

Daniël Vanmaekelbergh (geboren in 1958 in België) is hoogleraar Gecondenseerde Materie en Oppervlakken aan het Debye Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij schreef ongeveer 250 wetenschappelijke artikelen in internationale toptijdschriften. Hij ontving diverse grote Europese en Nederlandse onderzoeksbeurzen, waaronder een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar de chemie en fysica van vaste stoffen. Vanmaekelbergh  wil met de Descartes-Huygensprijs de samenwerking versterken met onderzoeksgroepen in Lille, Grenoble, Parijs en Bordeaux. Een doel van de samenwerking is het ontwikkelen van een speciaal soort halfgeleider met een zogeheten Dirac-type band. In Utrecht wordt deze halfgeleider opgebouwd uit nanokristallen.
In Lille en Bordeaux wordt de halfgeleider geëtst met behulp van nanolithografie.

Manuel Bibes

Manuel Bibes

Manuel Bibes (1976) is een materiaalwetenschapper die metaaloxides bestudeert. Bibes is een onderzoeksdirecteur van het instituut Unité Mixte de Physique, een samenwerkingsverband tussen elektronicaonderneming Thales en de Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel onderzoek CNRS. Bibes is bekend vanwege zijn onderzoek aan zogeheten dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij nu al een van de topwetenschappers van zijn veld. Hij heeft meerdere octrooien op zijn naam staan, hij publiceert veelvuldig in de allerbeste tijdschriften en hij ontving onder andere een ERC Consolidator onderzoekssubsidie. Bibes wil zijn Descartes-Huygensprijs gebruiken om drie maanden lang onderzoek te doen bij het Center for Cognitive Systems and Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal hij de nanolaboratoria van de Universiteit Twente bezoeken. De drie organisaties willen hun expertise bundelen en zo onder andere elektronica ontwikkelen die weinig stroom verbruikt.

 

Over de Descartes-Huygensprijs

De Franse en Nederlandse regeringen hebben de Descartes-Huygensprijs in 1995 ingesteld. De prijs is bestemd voor wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De KNAW kiest de Franse kandidaat. De Nederlandse kandidaat wordt gekozen door de Académie des Sciences. Het te winnen geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.
De feestelijke uitreiking van de Descartes-Huygensprijs vindt begin 2018 plaats in Parijs.