Franse startup Navya onthult eerste autonome robottaxi

Begin november onthulde het Lyonse bedrijf Navya een robottaxi, zonder bestuurder en elektrisch aangedreven. Een nieuw concept dat ertoe moet bijdragen om mobiliteit te delen, verkeersopstoppingen te verlichten en luchtvervuiling tegen te gaan. Het nieuwe voertuig van Navya, Autonom Cab genaamd, werd in het bijzijn van Minister van Transport, Elisabeth Borne, gepresenteerd.

De ruime monovolume heeft een futuristisch aanzicht en zit vol met camera’s en sensoren. Hij heeft een tiental Lidar sensoren, zes camera’s, vier radars en twee GNSS antennes, aldus Navya. Het voertuig is 4,60 meter lang, beschikt over een autonomie tot maximaal tien uur en er is plaats voor zes passagiers. Er zit slechts aan één zijde een schuifdeur, aan de kant van het trottoir. Reizigers kunnen de taxi via hun smartphone bestellen. Autonom Cab kan anticiperen op files en ervoor zorgen dat gebruikers op tijd zijn, garandeert Navya. Met zijn elektrische motor van 15 kW en een batterij van 22 of 33 kW kan de taxi tussen 50 en 90 km/uur rijden.

De robottaxi kan individueel of collectief gebruikt worden. De passagiers kunnen al rijdend een interactieve en culturele rondrit door de stad krijgen, of plaatsen in de bioscoop of een museum bestellen of ook de playlist naar keuze bepalen.

De eerste autonome taxi’s rijden naar verwachting volgend jaar in het kader van een proef op de openbare weg, in wijken in stadscentra in Europa en in Australië. Andere samenwerkingen zullen tijdens de CES in Las Vegas bekend worden gemaakt, zo heeft Navya in een persbericht aangegeven. Het bedrijf biedt nu al diensten aan in autonome shuttles in Europa, zoals in La Défense, maar ook in de Verenigde Staten en Azië. Door de stijgende vraag naar autonome shuttlebusjes, en de vermarkting van de robottaxi, verwacht Navya voor eind 2018 een volume van 300 voertuigen te hebben gebouwd.

Financiers van Navya zijn de historische aandeelhouder Robolution Capital, verder zit Navya in het kapitaal van Valeo, die de sensorentechnologie ontwikkelt, en de transportgroep Keolis, voor 70% eigendom van de SNCF. Voorts komt financiering van de GROUP8 Holding, Gravitation, de investeringsholding van Charles Beigbeder, en het managementbedrijf CapDecisif Management.

 

Bronnen

Le français Navya dévoile Autonom Cab, son taxi autonome et électrique, L’Usine nouvelle

Navya, le premier taxi autonome en test à Paris, Le Point