‘Big Data, toepassingen en uitdagingen’ leiden tot interessante discussies Erasmus-Descartes Conferentie

2017-11-10 IN - Foto 2 Erasmus-DescartesVrijdag 10 november vond de Erasmus-Descartes Conferentie (EDC) plaats in Amsterdam. Deze jaarlijkse conferentie ter viering van de Frans-Nederlandse betrekkingen werd georganiseerd door Frankrijk en had als centraal thema ‘Big Data, toepassingen en uitdagingen’.  In bijzijn van de Franse ambassadeur in Nederland, de Nederlandse plv. ambassadeur in Frankrijk en de CEO van Air France-KLM werd middels interessante en inspirerende workshops gediscussieerd over verschillende toepassingen van Big Data, waaronder machine learning, profiling en predictive analysing. Parallel aan de conferentie vonden ook de Young Talent Meetings plaats in Amsterdam en Leiden. Binnen dit programma hebben 23 jonge Nederlandse en Franse talenten gedurende drie dagen samengewerkt aan vraagstukken die betrekking hebben op Big Data, waarna ze hun bevindingen hebben gepresenteerd tijdens de Erasmus-Descartes conferentie.

 

Bij de afronding van de conferentie kondigde de Innovatieraad het thema van de 16e editie aan, namelijk kunstmatige intelligentie. Alhoewel kunstmatige intelligentie nog vaak geassocieerd wordt met overheersende algoritmen en kwaadaardige robots, lijkt de technologie zeer belangrijk voor het oplossen van de problemen van de toekomst. Daarbij wordt kunstmatige intelligentie zowel in Frankrijk als Nederland al zeer veelvuldig toegepast, zoals bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaart, fintech , transport, telecom en de gezondheidssector.

 

Een voorbeeld van dergelijke toepassing in Frankrijk en Nederland is de ontwikkeling van de auto van de toekomst. Deze auto zal naar alle waarschijnlijkheid elektrisch, connected  en autonoom zijn. Nu al is zichtbaar dat kunstmatige intelligentie daarbij cruciaal is voor de gehele productieketen: van softwareontwikkeling tot after-sales. Opvallend is bijvoorbeeld dat software 10 jaar geleden (2007) slechts 3% van de waarde van de auto besloeg, waarbij dit inmiddels is opgelopen tot 10% en de introductie van de autonome auto dit verder zal doen oplopen tot 15 à 30%. Het betreft dan een vertienvoudiging.

 2017-11-10 IN - Foto Erasmus-Descartes

De afgelopen maanden haalden zowel de Franse als Nederlandse industrie regelmatig het nieuws met innovaties voor zelfrijdende auto’s. PSA die de zelfrijdende concept car “Peugeot Instinct” presenteert, en Renault waarvan de zelfrijdende concept car Symbioz moet fungeren als verlengstuk van de woonkamer. TomTom met de ontwikkeling van High Definition kaarten voor zelfrijdende auto’s die zichzelf op basis van kunstmatige intelligentie actualiseren en Chipfabrikant NXP die een nieuwe chipset heeft uitgebracht teneinde zelfrijdende auto’s in staat te stelen om door middel van kunstmatige intelligentie ook niet vooraf geprogrammeerde beslissingen te nemen in het verkeer. 

De toepassingen maar ook bezwaren van kunstmatige intelligentie zullen tijdens de 16e editie van de Erasmus-Descartes conferentie ruimschoots aan bod komen. Deze editie, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Frankrijk, zal in Parijs plaatsvinden in het najaar van 2018. Parralel aan deze conferentie zullen opnieuw de Young Talent Meetings gehouden worden, waarbij de ambitie is uitgesproken de rol van de jonge talenten verder te vergroten.