Uber geeft gegevens over reistijden in Parijs vrij

Bron: Uber Movement paris

De “love story” tussen Uber en Parijs gaat nog een stapje verder. Het idee van Uber is immers in 2005 in Parijs geboren, Uber heeft in Parijs in 2008 zijn eerste uitrol buiten de VS gedaan. Ook is de ‘pool’-functie voor het eerst in Parijs geïntroduceerd en nu heeft Uber besloten de Europese versie van zijn ‘Movement’-platform in Parijs te lanceren. Dit heeft Uber op de Autonomy Urban Mobility Summit vorige week in Parijs bekendgemaakt.

“Movement” is de website waarop de transportservice een deel van zijn data vrijgeeft. Reizigers die over een Uber account beschikken, hebben er gratis toegang toe. De Franse hoofdstad is de zevende stad die onderdeel gaat uitmaken van dit tool.

Uber beschikt over meer data met betrekking tot wegen, trajecten, tijden, drukte dan menig consultancy- of statistiekbureau. Het is één van de meest waardevolle databases ter wereld waar het gaat over het verkeer in de stad. Uber geeft niet zomaar al zijn kostbare realtime data vrij maar gaat iedere drie maanden de tendensen gebaseerd op de activiteit van de Uber-chauffeurs publiceren. Het zal eerst gaan om de reistijden tussen verschillende zones van Parijs. Het is mogelijk om terug te gaan tot in 2016, om bepaalde periodes te vergelijken door bepaalde dagen van de week te selecteren, of zelfs bepaalde tijdzones. De gegevens kunnen vervolgens naast andere externe databases gelegd worden.

Miljarden data

Hoe komt Uber aan die data? Deze zijn afkomstig uit de apps van de Uber-chauffeurs. “Ieder vier seconden stuurt de app data (over positie, tijden) naar Uber”, zegt Shan Muhuntan, Engineering Manager voor Uber Movement. Dat zijn miljarden gegevens. Die datamassa, die geanonymiseerd is zodra hij op de servers van Uber belandt, wordt deels handmatig en deels door het Movement-team verwerkt. Dit team moet ervoor zorgen dat er voldoende hoeveelheden data zijn om de informatie voldoende relevantie te geven. “Wij doen er alles aan om dit proces te automatiseren”, aldus Shan Muhuntan.

Uber App (Bron: Uber)

Uber houdt gemeentes liever te vriend

Voor Uber is dit een middel om een betere relatie met de steden op te bouwen. De start up had de gegevens ook tegen betaling kunnen aanbieden, maar kiest  ervoor de -niet altijd vriendschappelijke- relatie met de gemeentes warm te houden. Deze kunnen de data gebruiken voor bepaalde beslissingen ten aanzien van investeringen bij de aanleg van infrastructuur bijvoorbeeld. Ze kunnen weten welke wegen het meest gebruikt worden. “Tot nu toe hadden de gemeentes hiervoor meerdere, kostbare, enquêtes nodig, over langere tijd uitgespreid”, zegt Adam Gromis, Global lead on environmental sustainability. “We helpen ze ook bij het bedenken hoe hun transportnetwerk er over tien jaar zal uitzien.” In de toekomst kan Uber zelfs de vibraties van de smartphones van de chauffeurs analyseren om data over de staat van de wegen te verzamelen. Uiteindelijk heeft Uber er ook baat bij dat steden smarter en beter toegankelijk worden.

Movement is dus voor Uber een manier om zijn invloed te vergroten en zich als belangrijke partner te profileren voor gemeentes en andere transportaanbieders.

Bronnen

Uber ouvre ses données sur les temps de déplacement en région parisienne, L’Usine Digitale, 20 oktober 2017

Uber Movement veut séduire Paris grâce à son trésor de données sur la circulation, Numerama.com, 20 oktober 2017