Na French Tech nu ook French Fab

De minister van Economische Zaken in Frankrijk, Bruno Le Maire kondigde maandag 2 oktober het publieke initiatief French Fab aan. French Fab moet alle MKB’ers, ETI’s en grote industriële partijen samenbrengen die het Franse industriële ecosysteem gaan verbeteren om haar trots en vertrouwen te herstellen. Door de hele Franse industrie te verenigen achter een blauwe origami haan wil de overheid de bevordering van Franse uitmuntendheid op het gebied van industrie versterken en bedrijven aanmoedigen om gezamenlijk de internationale markt op te gaan.

In navolging van de French Touch en French Tech zal het French Fab programma ook een vitrine moeten worden voor Franse knowhow. French Tech voor de Franse start-ups was zo’n succes, dat het ministerie hoopt met het nieuwe label ook binnen de Franse industrie een eind te maken aan de verstrooiing van krachten. Gecoördineerd door BPI France moet het Franse Fab-label de ontwikkeling van de industrie van morgen versnellen en de Franse vaardigheden benadrukken om buitenlandse klanten te overtuigen. In tegenstelling tot French Tech kunnen ook buitenlandse bedrijven die productie in Frankrijk hebben gevestigd, aanspraak maken op het label. De enige voorwaarde is dat ze zich houden aan het verdrag van French Fab: een reeks verplichtingen zich te richten op groei, internationalisering, digitalisering en energietransities, het verbeteren van medewerkersvaardigheden en ontwikkeling van eenLogo-French-Fab “collectief spel”. Het ministerie van EZ in Frankrijk hoopt op deze manier buitenlandse bedrijven naar Frankrijk te trekken. De lancering van het innovatiefonds van 10 miljard euro, dat vanaf 2018 operationeel is, moet uiteindelijk ook de sector versterken. Met de steun van BPI France, coördinator van het label, moeten 400.000 MKB’ers in de komende vier jaar getransformeerd worden tot ETI’s. Het zou volgens Bercy voldoende moeten zijn om een netwerk van Franse bedrijven te creëren die in staat zijn om voor elkaar te werken en uiteindelijk elkaar te ondersteunen in het buitenland.

De industriële sector wordt vaak gezien als iets ouderwets. Le Maire wil met French Fab laten zien dat de Franse industrie helemaal niet dood is en vooral dat het een toekomst heeft. De industrie lijdt op dit moment aan een gebrek aan aantrekkelijkheid, terwijl het in feite een dynamische sector is.

 

http://www.bpifrance.fr/A-la-une/Dossiers/La-French-Fab