Gobee.bike, ‘free floating’ deelfietsen van start in Parijs en Lille

© Alexis Leclercq Photographie / All rights reserved / http://www.alexisleclercq.fr

“Our mission is simple: to revolutionise urban mobility and improve the quality of city living by implementing the most innovative and convenient bike-sharing system in the world.”  Dat zijn de woorden van Raphaël Cohen, cofounder van de onlangs in HongKong opgerichte Franse start up Gobee.bike

Sinds 9 oktober beschikt Parijs niet alleen over het inmiddels bekende Vélib systeem, de grijze deelfietsen die je in de vele Vélib-stations in de straten van Parijs aantreft, maar nu rijden er voortaan ook gifgroene Gobee.bike fietsen rond, in een ‘free floating’-mode, zonder vaste stations . Je kunt ze dus overal achterlaten en je vindt ze dankzij de speciale App op je smartphone. Het concept werd deze week in Lille en in Parijs gelanceerd.

‘In het mandje voorop de fiets zit een zonnepaneel dat stroom levert aan de fiets voor GPS, licht en slot. De fiets is geconnecteerd aan onze servers en zodra men de QR code scant via de app, dan wordt de account van de gebruiker gechecked en gaat het slot van de fiets open’, vertelt Raphaël Cohen, de cofounder van Gobee.bike. De fiets heeft slimme verlichting, die zich aanpast aan het natuurlijke buitenlicht.
Dankzij het zonnepaneel zit er ook een alarm op de fiets dat afgaat zodra de gebruiker de fiets op een verkeerde  plek parkeert, bijvoorbeeld in een private tuin. De grote flexibiliteit in het systeem is dus wel afhankelijk van de verantwoordelijkheid van de gebruikers. ‘Meestal gaat het wel goed’, zegt Raphaël Cohen, ‘er rijden ook teams rond om één en ander te checken of in de gaten te houden als er een fiets kapot is bijvoorbeeld’.

China en Frankrijk 

Op middellange termijn hoopt Gobee.Bike een paar duizend fietsen per stad te hebben rondrijden. Ter illustratie: Lille heeft nu zo’n 2.000 leenfietsen, terwijl er in Parijs zo’n 20.000 Vélib-fietsen zijn. Dit is de eerste uitrol in Frankrijk, maar het systeem bestaat al in Azië. Goobee.bike is begonnen in Hongkong waar nu een paar duizend fietsen zijn en waar meer dan 200.000 mensen de app gedownload hebben. De fietsen worden ook in Azië gemaakt.

Raphaël Cohen is erg enthousiast over het project dat voor iedere stad aangepast kan worden. “Ik denk dat in Frankrijk de fietsen worden gebruikt voor het dagelijks leven, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan. Terwijl het in Hongkong meer een vrijtijdsbesteding is voor in het weekend en ’s avonds.”
Het grote voordeel van het ‘free floating’- systeem is dat het geen enkele infrastructuur nodig heeft.
Cohen meent dat, nu het systeem van de vrije stadsfietsen met vaste stations 10 à 15 jaar oud is, het tijd is voor nieuwe modellen, net als Uber dat heeft gedaan. Gobee.bike is dus directe concurrent van mastodonten als JCDecaux (Parijs), Keolis (Lille) of Clear Channel (Dijon).

De kunst is om het systeem aan iedere stad aan te passen en dan met name het beheer van de concentraties aan fietsen. Daartoe is een aantal mensen dagelijks bezig met het realtime databeheer en het autoverkeer. Ook zorgen werknemers van het bedrijf ervoor dat fietsen worden toegevoegd in zones waar met grote vraag is. Ook is er een bijzondere functie, namelijk de Hot Spots. Gebruikers kunnen de fiets gratis gebruiken, een zogenaamde ‘cadeaufiets’, op voorwaarde dat ze hem naar een onderbezette zone fietsen.

Business Model
Het business model is gebaseerd op een laag tarief van 0,5€ per 30 minuten, en een borg van 50 euro bij inschrijving, of 15 euro voor de eerste ingeschrevenen.  Er is geen abonnement.

De ambities zijn groot. Het bedrijf haalde in augustus 2017 9 miljoen dollar op bij Grishin Robotics, een fonds van Dmitry Grishin, met deelname van Alibaba.


Bronnen

  1. Gobee.bike, le vélo sans borne est arrivé en France, L’Usine Nouvelle, 10 oktober 2017
  2. Une startup de Hong Kong créée par un Français arrive dans l’Hexagone — elle défie JCDecaux et Clear Channel sur un marché des transports, Business Insider , 5 oktober 2017
  3. Gobee.bike, website, http://gobeebike.fr/en/about/