Renault blaakt van gezondheid

Halfjaarresultaten juli 2017

Het gaat goed met Renault en dat mag iedereen weten. De superlatieven rollen al enige tijd over straat, ‘top performance’, commerciële successen, het kan niet op. Terwijl Carlos Ghosn nog bezig was de overname van Mitsubishi af te ronden, kondigde hij al aan dat hij voor het einde van vorig jaar 1.000 nieuwe banen ging scheppen en 500 miljoen euro over drie jaar ging investeren in de Franse productiesites.

Die goede gezondheid was al te zien aan de cijfers van het 3e trimester 2016 : een stijging van de omzet met 13% ten opzichte van het 3e trimester 2015, met een wereldaandeel dat steeg met 0,3 % naar 3,3%. Renault slaagde er met name in een grotere stijging in zijn verkoopcijfers te hebben dan de rest van de markt. Dat gold zowel voor Europa als het Midden-Oosten en Azië. Met name in een land als India bijvoobeeld waar de Renault Kwid een erg goede start maakte.

Deze terugkeer naar de groei bij Renault was het resultaat van hard werken aan de produkten en de industrialisatie. “We waren nauwelijks klaar met de vernieuwde cyclus van nieuwe modellen en hun marktintroductie of de voertuigen hadden al succes”, aldus Thierry Bolloré, adjunct directeur productie bij Renault.

De synergie met Nissan blijft ook besparingen opleveren voor Renault: zo heeft de Micra 36% van de onderdelen gemeen met de Clio, un percentage dat zelfs naar de 80% moet stijgen bij de volgende generatie eind 2018-begin 2019.

Ook is Renault’s topvorm te verklaren door een radicale wijziging in de human ressources via de akkoorden die in vele landen getekend werden. In Frankrijk heeft Carlos Ghosn in het najaar van 2016 de discussies met de vakbonden op gang weten te krijgen over een nieuw akkoord voor de perioode 2017-2019. In 2013 werd al overeengekomen dat in ruil voor een verhoging van de werktijd en een bevriezing van de salarissen, de productiesites in Frankrijk behouden zouden blijven en meer werk zouden krijgen. Nu was de toon aanvallender: Renault wil van zijn Franse fabrieken industriële referenties worden voor de rest van de groep in 2019.
Om zijn werknemers mee te krijgen, heeft Gohn beloofd dat de productievolumes behouden zouden blijven en dat iedere assemblagesite een nieuw model zou krijgen. De fabrieken waar mechanische componenten gemaakt worden, zouden meer productie krijgen, tot 1,5 miljoen stukken (motoren, chassis, versnellingsbakken). 500 miljoen euro zou voor 2019 geïnvesteerd worden in de modernisering van de industrie. “Dat is de tweede fase van het programma om onze concurrentiekracht sterker te maken. Na het productiesysteem Alliance Production Way, willen we nu het accent leggen op de nieuwe technologieën en de industrie van de toekomst”, aldus Thierry Bolloré.

Mitsubishi zorgt voor efficiency
Het verhoogde zelfvertrouwen van Renault komt mede door de overname van Mitsubishi, waardoor de Alliantie op alle niveau’s winst haalt. Carlos Ghosn denkt er 220 miljoen euro door te kunnen bezuinigen. Wat de technologie betreft heeft Mitsubishi, net als Renault en Nissan, een lange ervaring op het gebied van elektrische motorisatie. Het bedrijf was de historische partner van PSA op dit gebied. Mitsubishi brengt belangrijke kennis in met betrekking tot hybride motoren, in het bijzonder de hybride oplaadbare architecture van zijn Outlander. Een aantal modellen van Mitsubishi zijn complementair aan die van de alliantie zoals de mini-auto’s, de sportieve modellen en de pick-ups. Met meer dan 1 miljoen verkochte auto’s per jaar, lijkt Mitsubishi de juiste omvang te hebben om de alliantie Renault-Nissan dichtbij de top 3 in de wereld te krijgen.

Als je Renault, Nissan, Mitsubishi, Avtovaz, Samsung Motors, Dacia, Datsun en Infiniti bij elkaar optelt, zou de groep dit jaar 9,8 miljoen euro aan verkoopcijfers moeten halen. Waarmee het in de buurt komt van de wereldleiders, Toyota, Volkswagen en General Motors.
Carlos Ghosn denkt dat het podium binnen zijn bereik ligt.
In juli dit jaar kondigde de Franse OEM aan in het eerste semester 1,9 miljoen auto’s verkocht te hebben, “een nieuw record”, aldus de commercieel directeur Thierry Koskas. Dit semester was er sprake van een verhoging van de verkoopcijfers met 10,5%. Het marktaandeel van de groep Renault komt zo op 4,1%.
Meer dan de helft van de verkoop (54%) is in Europa geweest, waar Renault 10,8% marktaandeel heeft.
De merken Renault en Dacia hebben overigens beide een record behaald in het eerste semester 2017.

Elektrisch, ZOE
Wat de elektrische auto’s betreft zijn de volumes met 34% gestegen. De ZOE, de meest verkocht elektrische auto van Europa (9.220 verkocht in het eerste trimester), bereikte een stijging van 44% van zijn verkoop in Frankrijk.
Alleen al in Frankrijk is de ZOE goed voor 70% van de particuliere markt voor elektrische auto’s , een stijging van 42% over een jaar. Voor de rest van 2017 rekent de groep ook op een stijging van het verkoopvolume.