Station F, de grootste startup campus ter wereld in Parijs van start

Station F in Parijs, nog in aanbouw, juni 2017

Door Marijne Kramer.

Op 29 juni 2017 vond de officiële opening plaats van de indrukwekkende, gloednieuwe incubator Station F in Parijs, in bijzijn van Emmanuel Macron, Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, en 2.000 andere genodigden. Station F is een privaat initiatief van Xavier Niel, ondersteund door de Franse staat en de stad Parijs.

Xavier Niel staat bekend in Frankrijk als oprichter en aanbieder van het revolutionaire low cost triple play abonnement (telefoon, tv en internet) onder  de naam FREE voor 29,99 euro per maand, alweer enkele jaren geleden. De concurrenten Orange, SFR en Bouygues gingen op de knieën en konden niet anders dan hun prijzen naar beneden aanpassen.
Diezelfde Xavier Niel stelde in 2012 voor om de Halle Freyssinet, gelegen aan het spoor bij het Gare d’Austerlitz, die de gemeente Parijs gepland had af te breken, te laten renoveren door de architect Jean-Michel Wilmotte en er de grootste startup campus ter wereld van te maken. Het gerenoveerde pand werd omgedoopt tot Station F, naar de oorspronkelijke architect Eugène Freyssinet.

Station F, met een totaal oppervlak van zo’n 34.000 vierkante meter in het 13e arrondissement van Parijs is niet zomaar een incubator. Het geheel biedt ruimte aan 3500 ondernemers van -zo is het uiteindelijk doel- 1.000 start-ups, en dient als een campus, waar start ups elkaar kunnen ontmoeten en alles kunnen vinden wat ze nodig hebben om door te groeien; 650 m2 aan workshopruimte met industriële machines, 3000+ werkstations, maar ook praktische dingen als een restaurant, acht evenementsruimtes, een tennisbaan, een bar, een café, douches, een postkantoor, een 3D-drukkerij en een rooftop.  Jonge start ups krijgen voor 195 euro een toegangskaartje tot een vaste plek op de campus in combinatie met een van de 26 begeleidingsprogramma’s die door de partners van Station F worden aangeboden.

Onder de partners zijn grote internationale namen te vinden zoals Facebook, Microsoft, BNP Paribas en Thales. De internationale startups kunnen kiezen uit verschillende thematische programma’s die ieder geleid worden door een bekende naam waardoor de deur naar grote netwerken voor hen opengaat.
Zo is Facebook belast met de aan de data-economie gewijde start-ups, biedt Ashoka een leerproces op het gebied van digitalisatie aan, is Vente-Privée.com belast met het thema e-commerce, stelt HEC een ontwikkeling versnellend eco-systeem beschikbaar, is Ubisoft op zoek naar veelbelovende start-ups in Gaming & Entertainment en lanceert Microsoft in samenwerking met INRIA zijn eerste programma op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Daarbij helpt het programma van de NUMA Scale Hub om de Franse markt te veroveren, kun je bij Impulse Labs terecht op het gebied van bouw-, vastgoed-, en procesindustrie, kun je in het Moovelab van de Nationale Raad voor Automotive-beroepen (CNPA) aan de slag op het gebied van mobiliteit en helpt de EDhec Business School projecten met een hoog potentieel te lanceren.
En Station F blijft nog wel even doorgroeien; nog veel meer internationale partnerprogramma’s zijn op komst!

Station F van binnen

Naast de 26 begeleidingsprogramma’s heeft station F ook het “Fighters program”, een programma dat ondernemers met een moeilijk parcours (immigranten, zware persoonlijke achtergrond, afkomstig uit achterstandswijken, etc.) in staat stelt gratis met zo’n 100 andere start-ups aan het ‘Founders Program’ van Station F mee te doen en daardoor toegang te hebben tot diverse evenementen, voordelen op diensten en software, evenals het netwerk van entrepreneurs op de campus en de verschillende partners. Naast de entrepreneurs en start-ups zullen er ook drie investeerders zich vestigen op de campus.
Daphni, Kima Ventures en Ventech zijn de kennismaking voor de start-ups met de financiële wereld.

Het private project dat Xavier Niel opzette en financierde met 250 miljoen euro moet uiteindelijk de showcase worden van het Franse ecosysteem. Met Station F hoopt Xavier Niel de Franse hoofdstad een dominante plek te laten innemen in de mondiale start-up scene.
Station F moet de Silicon Valley van Europa worden,  een visitekaartje naar de rest van de wereld.

Station F, nog als treinhangar