Valeo kondigt oprichting mondiaal onderzoekscentrum Valeo.ai aan

De Franse automotive toeleverancier Valeo heeft aangekondigd een mondiaal onderzoekscentrum op te zetten Valeo.ai (Valeo Artificial Intelligence) genaamd, dat naar eigen zeggen het eerste mondiale onderzoekscentrum wordt gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’ voor automobieltoepassingen. “Met Valeo.ai willen wij een eersteklas onderzoekscentrum opzetten dat samenwerkt met de beste laboratoria ter wereld teneinde toepassingen te ontwikkelen voor de auto van de toekomst” aldus Jacques Aschenbroich, president van Valeo.

Het lijkt erop dat kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’ elementair zijn voor het succes van de zelfrijdende auto. Van high-performance sensoren die in staat zijn verkeerssituaties waar te nemen en te begrijpen, via slimme interacties met de gebruikers en het leren van andere geconnecteerde voertuigen naar geavanceerde functies van geautomatiseerd rijden in een complexe omgeving.

Met Valeo.ai wil de toeleverancier – die in 2016 meer dan 11% van zijn budget aan R&D besteedde en inmiddels 20 onderzoekscentra en 38 ontwikkelcentra heeft over de hele wereld – een grote wetenschappelijke gemeenschap aantrekken en relaties opbouwen met onderzoekscentra in Frankrijk en het buitenland. In het bijzonder wordt beoogd om “een honderdtal onderzoekers aan te trekken van over de hele wereld gespecialiseerd in algoritmes, infrastructuur, zelflerende systemen en validatie en simulatie van kunstmatige intelligentie voor automotive toepassingen”. Het gaat volgens Valeo om “een eigen project gefocust op fundamenteel onderzoek met wetenschappers” waarmee een onderscheid wordt gemaakt met initiatieven waarbij Valeo samenwerkt met andere partners, zoals met Vedecom.

Vedecom is een onderzoekscentrum dat in 2014 in het kader van het “Plan zelfrijdende voertuigen” door de Franse overheid is opgericht voor o.a. de ontwikkeling van de auto van de toekomst.

Bron
Les Echos 14/06/2017

Meer informatie
via Valeo en AutomotiveNL.