Hoe Frankrijk buitenlandse startups en investeerders wil aantrekken

Bron: vrij vertaald uit het Frans van het blog maddyness

Dit voorjaar kondigt “La French Tech”, het Franse startupdelta, het programma French Tech Visa aan voor startuppers, ondernemers en investeerders die zich in Frankrijk willen vestigen. French Tech Visa zal gebruik maken van het Talentenpaspoort, dat eind 2016 werd ingevoerd. Dit paspoort is maximaal 4 jaar geldig en heeft als doel de toegang tot verblijf in Frankrijk voor getalenteerde ondernemers te versimpelen.

La French Tech wil buitenlandse talenten (ondernemers, werknemers of investeerders) in staat stellen naar Frankrijk te komen met als doel te integreren in het Franse startup ecosysteem. De toegang tot atypische en veelbelovende profielen is fundamenteel om (Franse) jonge bedrijven te laten groeien. In deze innovatieve sector, is de jacht op talent tot wereldniveau gestegen.

De voordelen van dit visum voor investeerders en startups founders

  • Beschikbaar vanaf deze lente, en 4 jaar geldig (verlengbaar),
  • Het “Talent paspoort-Familie” garandeert de echtgenoot/echtgenote van de kandidaat dezelfde mogelijkheden in Frankrijk,
  • Een werkvergunning is niet nodig,
  • In bepaalde gevallen is een versnelde procedure mogelijk.

Welke voorwaarden ?

1.       Founders en werknemers van een buitenlandse startup of scaleup
Voorwaarde om een French Tech visum te verkrijgen: De startup/scaleup wordt begeleid door een incubator, accelerator of een startupcontest, die van tevoren wordt geselecteerd door de missie French Tech.
Welke actoren binnen het French Tech ecosysteem kunnen hun toekomstige buitenlandse werknemers gebruik laten maken van het French Tech visum? In de lente van 2016 werden 41 Franse incubators geselecteerd door de Missie French Tech in het kader van het programma French Tech Ticket, en beoordeeld op hun capaciteit om buitenlandse ondernemers te kunnen ontvangen.

De inschrijvingen voor de incubators van het French Tech Ticket, voorzien in lente 2017, zal worden uitgebreid om een complete lijst van incubators, accelerators en concoursen te genereren waarmee startups toegang hebben tot de French Tech Visa.

Procedure om een French Tech visum te verkrijgen De kandidaten doen aanvraag voor een verblijfsvergunning en geven daarbij aan dat ze een versnelde/versimpelde procedure willen doorlopen d.m.v. het French Tech Visum.
2.       Buitenlandse talenten in dienst genomen door een Franse scaleup
Voorwaarde om een French Tech visum te verkrijgen: De werknemer wordt in dienst genomen door een bedrijf dat in het bezit is van een French Tech Pass.
Welke actoren binnen het French Tech ecosysteem kunnen hun toekomstige buitenlandse werknemers gebruik laten maken van het French Tech visum? De bedrijven (door heel Frankrijk) die in het bezit zijn van een French Tech Pass worden geïdentificeerd, waarbij ze aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, bv voldoende groeicapaciteit.
Procedure om een French Tech visum te verkrijgen: De kandidaten doen aanvraag voor een verblijfsvergunning en geven daarbij aan dat ze een versnelde/versimpelde procedure willen doorlopen d.m.v. het French Tech Visum
3.       Buitenlandse professionele investeerders, Business Angels en Innovation Capital
Voorwaarde om een French Tech visum te verkrijgen: ·         Een buitenlands investeringsfonds en innovation capital openen een vestiging in Frankrijk.

·         Een buitenlandse investeerder wordt in dienst genomen door een investeringsfonds en innovation capital, gevestigd in Frankrijk.

·         Een Business Angel vestigt zich in Frankrijk.

Welke actoren binnen het French Tech ecosysteem kunnen hun toekomstige buitenlandse werknemers gebruik laten maken van het French Tech visum? De French Tech Missie behandelt de aanvragen in overleg met Franse of buitenlandse investeringsfondsen.
Procedure om een French Tech visum te verkrijgen De kandidaten doen aanvraag voor een verblijfsvergunning en geven daarbij aan dat ze een versnelde/versimpelde procedure willen doorlopen d.m.v. het French Tech Visum.

Vragen?

Pieternel van Oers

Holland Innovation Network Frankrijk

Nederlandse ambassade Parijs

pieternel@hollandinnovation.fr