‘Car of the future: our way to 2030!’, Frans-Nederlands seminar, Parijs, 8 december 2016

Auto's bij de Nederlandse residentie ParijsDe automotive samenwerking tussen Frankrijk en Nederland

Ondanks dat Nederland geen OEM’s meer heeft, is het land een sterke toeleverancier van de internationale automotive industrie. Nederland is pionier in hightechontwikkelingen voor de automotivesector en ontwikkelt nieuwe oplossingen voor duurzame mobiliteit. Gebleken is echter dat slechts een klein deel van de Nederlandse automotive export naar Frankrijk gaat, terwijl het leeuwendeel naar Duitsland gaat.
Deze situatie lijkt R&D en business samenwerkingskansen te bieden voor zowel Frankrijk als Nederland. Daarom vond op 8 december 2016 op de Nederlandse residentie in Parijs een Frans-Nederlands seminar plaats met een 70-tal deelnemers, bedrijven, kennisinstellingen, clusters en overheden.

Eregast zijne excellentie Constantijn van Oranje, ‘Special Envoy’, StartUpdeltaconstantijn

Het seminar op 8 december 2016 was gericht op het samenbrengen van Franse en Nederlandse spelers, bedrijven, kennisinstellingen en de overheid, rond de vraag hoe de auto er over 10 à 15 jaar uitziet: in hoeverre zal hij ‘connected’ zijn? Elektrisch of autonoom? Welke materialen zullen worden gebruikt? Hoe zal de auto gefabriceerd worden?

Ambassadeur Ed Kronenburg heette de genodigden aan het begin van de dag welkom.

De eregast van de dag was Constantijn van Oranje, ‘special envoy’ voor StartupDelta, die de rol van de start-ups voor de automotivesector heeft uitgelicht. Tijdens de dag gaf ook een aantal trendwatchers op het gebied van mobiliteits- en automotive onderzoek hun visie, te weten Floris van de Klashorst, Alliance Global Vice President Connected Vehicles and Mobility Services bij Renault-Nissan Alliance, Anne-Charlotte Nicoud, projectleider rond het autonome voertuig bij VEDECOM, Jack Martens voor Daf Trucks en Ivo Groen, VP Design Programs voor het premium car merk DS .
Voorts vonden er twee series workshops plaats, waarin alle deelnemers de gelegenheid kregen om te pitchen. De focus van de workshops lag op vier thema’s:

  1. Advanced materials
  2. Smart manufacturing
  3. Green mobility
  4. Smart mobility

Er werd actief gepresenteerd en gereageerd. Het doel van deze dag was dat de deelnemers elkaar (beter) leerden kennen om in een volgend stadium de relaties te verdiepen.

Video clip
Hier staat een korte video van de dag.

Expositie van innovatieve producten

Ook hadden de deelnemers de mogelijkheid om hun innovatieve producten tentoon te stellen, een andere manier om anderen kennis te laten nemen van bestaande innovaties. Zo stond een simulatorrobot, ontwikkeld door het bedrijf robotTUNER, een spin off van Greendino, in de residentie opgesteld en kon getest worden.
Ook stonden in de binnenplaats van de residentie enkele innovatieve voertuigen opgesteld, waaronder een autonome auto van het instituut VEDECOM, een Renault Zoé met een autonomie van 400 km en een DS5.

Een groot aantal Nederlandse bedrijven uit de automotive industrie, zoals TomTom, Stahl, DSM en TNO, waren aanwezig in Parijs. Ook zeer interessante Franse partijen waren er,  bekende zoals Renault en Faurecia, maar ook minder bekende zoals Transpolis of Optis.

dsc_0477Als het gaat over autonome voertuigen speelt beleid een grote rol, evenals de afstemming van beleid tussen landen. Daarom werd de dag afgesloten met een ronde tafel met vertegenwoordigers van het Franse ministerie van Economie, de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en IenM en van RDW. Ook deden enkele specialisten op het gebied van Europese programma’s mee aan de ronde tafel.

Deze dag vormde een ‘matchmaking’ en tegelijkertijd een opmaat om te komen tot een structurele en duurzame samenwerking tussen Franse en Nederlandse spelers op het gebied van automotive. Indien u belangstelling hebt om aan te haken bij dit project, dan horen wij het graag.

Meer informatie: info@hollandinnovation.fr

Afsluiting Frans-Nederlands Economisch jaar
Het Frans-Nederlands seminar van 8 december 2016 was een initiatief van het Holland Innovation Netwerk bij de Nederlandse Ambassade in Parijs, in samenwerking met de clusters AutomotiveNL (NL),    Mov’eo (F) en ID4Car (F) en met HollandHighTech in het kader van de afsluiting van het Frans-Nederlands Economisch Jaar 2015/2016.